четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Магията на „сложната лихва“

Магията на „сложната лихва“

Много хора са на мнение, че освен ако не са родени в богати семейства, шансовете им да се присъединят към клуба на милионерите е минимален. Това обаче, не е така, според известния инвеститор Джим Креймър.

„Благодарение на магията на сложната лихва, колкото по-рано в живота си започнете да инвестирате на пазара, толкова по-големи ще са дългосрочните ви печалби“, коментира известният водещ на предаването по CNBC „Mad Money“.

Защо на младите ще им е трудно да тръгнат по пътя към богатството?

Според Креймър, дори инвеститорите да нямат високоплатена работа, ако те заделят нормален дял от месечните си възнаграждения, ще могат да повишат богатството си и да постигнат финансова независимост.

сложна лихва

Ако се погледне към широкия щатски индекс S&P 500 в исторически план от 1928-ма година насам, преди Великата депресия, средната възвръщаемост на индекса е била около 10%, с включване на дивидентите.

„Покажете ми пазарен клас активи с по-добра възвръщаемост. Едва ли ще можете да го направите. Акциите не само че са най-добрия възможен актив, те на практика са единствения актив, който може да ви донесе богатство“, коментира Креймър.

На пръв поглед доходността от 10% на широкия индекс не изглежда толкова примамлива. Това обаче, е два пъти повече от средната възвръщаемост на 30-годишните щатски облигации.

Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

За да разберете каква е силата на „сложното олихвяване“ ще дадем следния пример. Инвестирани 100 долара в широкия индекс S&P 500 при 10% годишна доходност означава, че инвеститорите ще могат да удвоят парите си след около седем години.

Креймър дава още един пример. Един 22-годишен младеж, който току що влиза на пазара на труда, има възможност да инвестира 10 000 долара в широкия индекс с хоризонт следващите 40 години. И ако доходността за индекса не е по-различна от тази от последните четиридесет години, то тези 10 000 долара биха се превърнали в 450 000 долара.

За да се реализира тази доходност не се изискват специфични инвестиционни умения, или да се подбират правилно най-печелившите компании. Инвеститорите просто трябва да насочат средствата си в нискоразходен индексен фонд базиран на щатския индекс.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *