неделя , април 30 2017
Начална Страница / Актуални / Магията на „сложната лихва“

Магията на „сложната лихва“

Много хора са на мнение, че освен ако не са родени в богати семейства, шансовете им да се присъединят към клуба на милионерите е минимален. Това обаче, не е така, според известния инвеститор Джим Креймър.

„Благодарение на магията на сложната лихва, колкото по-рано в живота си започнете да инвестирате на пазара, толкова по-големи ще са дългосрочните ви печалби“, коментира известният водещ на предаването по CNBC „Mad Money“.

Защо на младите ще им е трудно да тръгнат по пътя към богатството?

Според Креймър, дори инвеститорите да нямат високоплатена работа, ако те заделят нормален дял от месечните си възнаграждения, ще могат да повишат богатството си и да постигнат финансова независимост.

сложна лихва

Ако се погледне към широкия щатски индекс S&P 500 в исторически план от 1928-ма година насам, преди Великата депресия, средната възвръщаемост на индекса е била около 10%, с включване на дивидентите.

„Покажете ми пазарен клас активи с по-добра възвръщаемост. Едва ли ще можете да го направите. Акциите не само че са най-добрия възможен актив, те на практика са единствения актив, който може да ви донесе богатство“, коментира Креймър.

На пръв поглед доходността от 10% на широкия индекс не изглежда толкова примамлива. Това обаче, е два пъти повече от средната възвръщаемост на 30-годишните щатски облигации.

Две трети от хората не знаят най-важното нещо в кредитите и инвестициите

За да разберете каква е силата на „сложното олихвяване“ ще дадем следния пример. Инвестирани 100 долара в широкия индекс S&P 500 при 10% годишна доходност означава, че инвеститорите ще могат да удвоят парите си след около седем години.

Креймър дава още един пример. Един 22-годишен младеж, който току що влиза на пазара на труда, има възможност да инвестира 10 000 долара в широкия индекс с хоризонт следващите 40 години. И ако доходността за индекса не е по-различна от тази от последните четиридесет години, то тези 10 000 долара биха се превърнали в 450 000 долара.

За да се реализира тази доходност не се изискват специфични инвестиционни умения, или да се подбират правилно най-печелившите компании. Инвеститорите просто трябва да насочат средствата си в нискоразходен индексен фонд базиран на щатския индекс.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *