понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Все по-често се говори за „смъртта на инвестирането“?

Все по-често се говори за „смъртта на инвестирането“?

Най-добрият начин за подсигуряването на вашите старини е с инвестиции? Би следвало да изберете диверсифициран портфейл от акции и облигации, който да ви носи добра доходност и да мултиплицира спестяванията ви, нали така?…

pensioneri-768x461

Е…, не точно, поне според Андрю Лапторн, ръководител на звеното за количествени анализи във френската Societe Generale. За ужас на бъдещите пенсионери, този модел започва да умира и скоро ще спре да работи, смята експертът.

Вижте още: Искате 1000 лева пенсия?

Стратегът посочва тревожни трендове, които сериозно би следвало да притесняват голяма част от инвеститорите и да ги кара да се замислят, относно инвестициите им на фондовите пазари.

Лапторн проследява доходността и 20-годишната възвръщаемост на портфейл съставен от 50% световни акции, в лицето на MSCI World index, 40% правителствени облигации, 5% кеш и 5% корпоративни облигации. Началната стойност на портфейла е 100 000 долара.

„Ако инвестирате днес, с хоризонт от 20 години, след данъци и такси, доходността може да е в размер на 21 800 долара. За сравнение доходността би била 60 000 долара, ако бяхте инвестирали преди 10 години, както и 150 000 долара, ако бяхте инвестирали преди 30 години“, пише Лапторн.

На практика стойността на средствата, които инвеститорите могат да очакват да направят за един по-дълъг период, се понижава през последните десетилетия. Трендът не изглежда, като да се подобрява, допълва още експертът.

investing

Лапторн посочва тезата си с графика, която не изглежда особено привлекателна.

По-ниската номинална възвръщаемост означава две неща. Или хората ще трябва да работят по-дълго, за да достигнат определени спестявания, или ще трябва да спестяват повече. И двата случая обаче, не са особено добри за тях.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …