сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Испания доказва, че класическите икономически теории не работят

Испания доказва, че класическите икономически теории не работят

Живеем в свят, в който централните банки по света провеждат най-големия „финансов експеримент в историята, смята Якоб Ротшийлд, милиардер и член на един от най-влиятелните банкови кланове в Европа.

Джим Рикардс: Единствената посока за златото е нагоре

В свят на рекордно ниски лихви и стимули обаче, има един съществен проблем – икономиката не реагира по начина описан в учебниците. Инфлацията все още е далеч от целените от водещите централни банки – 2%, като дори е налице дефлация.

инфлация и дефлация

Трилионите долари, които се насочват към програмите за обратно изкупуване на активи по целия свят, не стигат до реалната икономика, а водят до надуване на финансов балон.

inflation

Най-голямата жертва на дефлацията в момента е Испания. Цените там се понижиха с 0.6% през юли, което е 12-я пореден месец на отрицателен ръст на потребителските цени.

Според класическите икономически теории, продължителната дефлация може да е пагубна за ръста на всяка една икономика, която да изпадне в спирала на „отрицателен ръст“.

Това е ситуацията при която компании и потребители ограничават разходите си, в очакване на по-нататъшно понижение в цените, което пък води до свиване на икономиката и съответно задълбочаване на дефлационните проблеми.

Но това е според класическите теории, а както вече уточнихме по-горе, те често не вършат работа. Това се доказва отново от Испания, където продажбите на дребно се повишиха с 5.8% през юни, въпреки спада от 0.8% в инфлацията.

В допълнение Испания регистрира съществено подобрение по отношение на безработицата. Макар нивото й от 19.9% през юни все още да е много високо, то е далеч под пика от началото на 2013-та година, при ниво от 26%.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *