събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / MS: Тотален срив в корелацията между активите

MS: Тотален срив в корелацията между активите

Корелацията между различните класове активи, която се наблюдава през последното десетилетие, е нарушена след президентските избори в САЩ от края на миналата година, коментират от инвестиционната банка Morgan Stanley.

Тази корелация определя движението на щатските индекси

„Срив не е термин, който да се използва с лека ръка“, коментира Пханикиран Нарапараджу, ръководител на екип от стратези в банката. „Но ни е трудно да измислим друга дума, която да опише колко много и колко бързо се наруши корелацията между различните класове активи, при това само за четири месеца“.

Според Нарапараджу, подобен срив в корелацията между активи, обикновено се случва в късната фаза на икономически цикъл. В такива моменти, отделните активи се въздействат в много по-голяма степен от специфични за тях фактори и в много по-малка от икономическия цикъл.

Налице е нарушена зависимост между лихвите и акциите. Поскъпващия долар не наранява фондовия пазар и неговия ръст, по начина, по който се очаква.

В допълнение се посочва и нарушена връзка между регионалните фондови пазари. Като например между европейския и японския пазар.

И на трето място, налице е сериозно разминаване в посоката на движение на компонентите на един индекс, твърдят още от MS.

В резултат на нарушените взаимовръзки, пред портфолио-мениджърите става все по-трудна задачата, да хеджират позициите си с други корелирани активи.

„Очакваме корелацията между активите да нарасне отново, ако данните за ръст са разочароващи“, твърдят от инвестиционната банка. „На практика ниската зависимост съдейства за понижение на волатилността при почти всички инвестиционни класове“, се казва още в анализа.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *