Начална Страница / Актуални / Търговия с опции на практика – „страдъл“ при Alibaba

Търговия с опции на практика – „страдъл“ при Alibaba

Верни на това да се опитваме да помагаме на нашите читатели в търговията, ще представим една много популярна опционна стратегия сред трейдърите. Известна под името „страдъл“, стратегията включва едновременната покупка на „кол“ и „пут“ опции.

Каква е логиката зад това?

Инвеститорите залагат на по-значително движение в цената на една акция (над сумарната премия заложена в двата типа опции), като при такова ще реализират печалби, независимо от посоката.

Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите

Тази стратегия е особено приложима при две наличието на два основни фактора – събитие, което може да предизвика по-съществено изменение в цената на акциите на една компания (като например тримесечни резултати, или друга значима новина) и малка премия залегнала в цените на опциите (т.е. пазарът не залага на съществена промяна в цената на акциите).

Ето един пример как може да се приложи тази стратегия…

алибаба

В средата на следващата седмица се очаква да излязат тримесечните резултати на нашата любима компания – Alibaba.

Та, поглеждаме към това как се търгуват опциите й. Кол опция на компанията със страйк от 104 долара и падеж 28-ми октомври (след резултатите и в края на следващата седмица) се търгува при ниво от 2 долара.

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Пут опция със същия страйк и падеж (104 долара, изтичаща в петък на следващата седмица) е с цена от 1.35 долара.

При положение, че цените на двете опции са взети при ниво на акциите на компанията 104.3 долара, приблизително при страйка на опциите, за да е на нулата инвеститорът, движението в акциите на компанията след резултатите трябва да е по-голямо от сумата на двете премии – 3.35 долара (1.35 долара плюс 2 долара).

Трябва да отбележим, че това е около 3.3% изменение в нивата на акциите на компанията от споменатите. А тази промяна е далеч под средната, която акциите на Alibaba реализират, обикновено след резултати.

Да кажем, че след резултатите, акциите на Alibaba поскъпнат с 5.7% до нива от около 110 долара. В такъв случай пут опцията най-вероятно няма да струва нищо, докато кол-опцията ще струва 6 долара.

Или като инвеститорът, който ще е инвестирал 335 долара, ще получи 600 долара (без да отчитаме комисионите). Това си е доход от над 70%.

Кое ни кара да очакваме по-сериозно движение в една от двете посоки?

Два са факторите. На първо място акциите на компанията поскъпнаха с над 70% от дъното си през тази година и инвеститорите могат да са много чувствителни към негативни резултати. Т.е. по-слаби от очакванията данни могат да инициират сериозни разпродажби.

От друга страна, сме само на около 10-на процента от върха и по-добри от очакванията резултати, биха могли да доведат до нова вълна от оптимизъм и на най-високата стойност за годината…

Разбира се не бива да забравяме две неща. Резултатите могат да са посредствени, да отговорят на очакванията (макар и никога да не е ясно какво неофициално залагат инвеститорите, при настоящата цена на търговия на акциите).

В допълнение инвеститорите трябва да имат в предвид също така, че всичко е в сферата на хипетазата и ако не видим промяна в цената по-значима от посочените 3.3%, те могат да загубят цялата си инвестирана в тази стратегия сума.

Както се казва „без риск няма печалба”.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на опции. При търговия с опции инвеститорите могат да загубят цялата си инвестиция…

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *