петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Търговия с опции на практика – „страдъл“ при Alibaba

Търговия с опции на практика – „страдъл“ при Alibaba

Верни на това да се опитваме да помагаме на нашите читатели в търговията, ще представим една много популярна опционна стратегия сред трейдърите. Известна под името „страдъл“, стратегията включва едновременната покупка на „кол“ и „пут“ опции.

Каква е логиката зад това?

Инвеститорите залагат на по-значително движение в цената на една акция (над сумарната премия заложена в двата типа опции), като при такова ще реализират печалби, независимо от посоката.

Ето кога опциите са по-добра алтернатива от акциите

Тази стратегия е особено приложима при две наличието на два основни фактора – събитие, което може да предизвика по-съществено изменение в цената на акциите на една компания (като например тримесечни резултати, или друга значима новина) и малка премия залегнала в цените на опциите (т.е. пазарът не залага на съществена промяна в цената на акциите).

Ето един пример как може да се приложи тази стратегия…

алибаба

В средата на следващата седмица се очаква да излязат тримесечните резултати на нашата любима компания – Alibaba.

Та, поглеждаме към това как се търгуват опциите й. Кол опция на компанията със страйк от 104 долара и падеж 28-ми октомври (след резултатите и в края на следващата седмица) се търгува при ниво от 2 долара.

Що е то опции и как да търгувате с тях?

Пут опция със същия страйк и падеж (104 долара, изтичаща в петък на следващата седмица) е с цена от 1.35 долара.

При положение, че цените на двете опции са взети при ниво на акциите на компанията 104.3 долара, приблизително при страйка на опциите, за да е на нулата инвеститорът, движението в акциите на компанията след резултатите трябва да е по-голямо от сумата на двете премии – 3.35 долара (1.35 долара плюс 2 долара).

Трябва да отбележим, че това е около 3.3% изменение в нивата на акциите на компанията от споменатите. А тази промяна е далеч под средната, която акциите на Alibaba реализират, обикновено след резултати.

Да кажем, че след резултатите, акциите на Alibaba поскъпнат с 5.7% до нива от около 110 долара. В такъв случай пут опцията най-вероятно няма да струва нищо, докато кол-опцията ще струва 6 долара.

Или като инвеститорът, който ще е инвестирал 335 долара, ще получи 600 долара (без да отчитаме комисионите). Това си е доход от над 70%.

Кое ни кара да очакваме по-сериозно движение в една от двете посоки?

Два са факторите. На първо място акциите на компанията поскъпнаха с над 70% от дъното си през тази година и инвеститорите могат да са много чувствителни към негативни резултати. Т.е. по-слаби от очакванията данни могат да инициират сериозни разпродажби.

От друга страна, сме само на около 10-на процента от върха и по-добри от очакванията резултати, биха могли да доведат до нова вълна от оптимизъм и на най-високата стойност за годината…

Разбира се не бива да забравяме две неща. Резултатите могат да са посредствени, да отговорят на очакванията (макар и никога да не е ясно какво неофициално залагат инвеститорите, при настоящата цена на търговия на акциите).

В допълнение инвеститорите трябва да имат в предвид също така, че всичко е в сферата на хипетазата и ако не видим промяна в цената по-значима от посочените 3.3%, те могат да загубят цялата си инвестирана в тази стратегия сума.

Както се казва „без риск няма печалба”.

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на опции. При търговия с опции инвеститорите могат да загубят цялата си инвестиция…

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *