вторник , януари 16 2018
Начална Страница / Актуални / Търсене за 10 милиарда долара за акциите на Snap?

Търсене за 10 милиарда долара за акциите на Snap?

Налице е търсене за над 10 милиарда долара, за акциите на планираното IPO на Snap, според хора запознати със ситуацията, които са отказали да бъдат назовани.

Snapchat с пазарна оценка от 40 милиарда при IPO?!

За сравнение, компанията планира да осъществи първично публично предлагане, на стойност от 3.2 милиарда долара, което би оценило компанията на 22 милиарда долара. Ако посочената по-горе цифра е вярна, то много е вероятно публично предлаганите акции да бъдат презаписани над три пъти.

Според експерти, силното търсене на акциите на компанията, могат да направят така, че от там да завишат планираната цена, на която акциите ще бъдат предложени, от настоящите 14 и 16 долара за акция.

умни очила

От Snap стартираха с роудшоуто си от Лондон, като продължиха в Бостън и Ню Йорк, през изминалата седмица. Планират се още срещи с потенциални инвеститори в Лос Андежлис и Сан Франциско, през тази седмица.

Очаква се компанията официално да постави ценови диапазон за предлаганите акции на първи март. Мениджъри на предлагането са Morgan Stanley, Goldman Sachs, Deutsche Bank и JPMorgan, които все още приемат поръчки от клиентите си.

Основна част от предлаганите от тях акции, се очаква да бъдат заделени за техни големи клиенти.

Не всички анализатори обаче, са толкова оптимистични за акциите на компанията. Анализатор от лондонското „сити“ вече поля „студена вода“ върху амбициите на компанията, като инициира „неутрален“ рейтинг на компанията. Според него, липсва сериозен потенциал за ръст в акциите на компанията отвъд планираната им цена между 14 и 16 долара при първичното публично предлагане.

Джеймс Кордуел, от Atlantic Equities, не присъства по време на презентацията на компанията в понеделник, но е говорил с клиенти, които са присъствали.

В подробен анализ, Кордуел поставя ценови таргет на компанията от 14 долара за края на настоящата финансова година, което би означавало пазарна капитализация за компанията от 19.5 милиарда долара.

“Предвид на сериозните предизвикателства пред компанията, да разшири потребителите си отвъд настоящата си основна група, налице са сериозни опасения относно ангажираността. В допълнение, маржина на компанията е далеч под този на основни конкуренти. Ето защо, не очакваме потенциал за по-нататъшен възход отвъд планираната цена от първичното публично предлагане в диапазона между 14 и 16 долара за акция“, пише Кордуел в своя анализ.

Snap генерира приходи от 404.5 милиона долара през 2016-та година. Според Кордуел, тази сума може да нарасне до 1.13 милиарда долара през тази година, както и до 2.16 милиарда долара през 2018-та година. Прогнозите за 2019-та, са за приходи в размер на 3.03 милиарда долара.

Средния приход на потребител на Snapchat обаче, е по-малко от 15%, от този на Facebook, факт, който според Кордуел, сочи наличието на краткосрочен потенциал да е източник на ръст в приходите.

Кордуел смята обаче, че компанията ще достигне едва 55% от средния приход на потребител на Facеbook, до 2020-та година.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *