сряда , февруари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Рекордно търсене на злато

Рекордно търсене на злато

Ако планирате да си купите злато, то не сте единствените. Търсенето на благородния метал през първото полугодие е при рекордно ниво, според данни на World Gold Council.

Любопитни факти за златото, които може и да не знаете

Златото се приема като „остров на спасението“ от инвеститорите в моменти на несигурност и кризи. През първите шест месеца на годината метала поскъпна с 25%, което е най-голямото му повишение за този период от 1980-та година насам.

За пръв път в историята, през две поредни тримесечия, в основата на ръста на търсенето на злато са инвестициите, а не бижутерийният бизнес.

злато и монети

Търсенето на злато от инвеститорите достигна рекордните 1 064 тона през първите шест месеца на годината. За сравнение това е с 16% повече в сравнение с първото полугодие на кризисната 2009-та година.

Сред геополитическите несигурности в момента са: Близкия Изток; решението на Великобритания да напусне ЕС; президентските избори в САЩ и банковата криза в Италия.

Индивидуалните инвеститори, изправени пред рекордно ниските лихви по депозитите, търсят инвестиционни възможности, които да им предоставят по-добра доходност. Едно от направленията по които я търсят, е златото.

От друга страна, бижутерийният пазар, се описва като анемичен от World Gold Council.

Златото, подобно на Париж, винаги е добра идея, това което ни притеснява обаче е, че станахме свидетели на голямо повишение на метала, следствие на търсенето от страна на базираните върху него индексни фондове“, коментира Николас Колас, главен инвестиционен стратег в Convergex.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *