четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Тази графика ще ви стресне и накара да започнете да пестите по-отрано…

Тази графика ще ви стресне и накара да започнете да пестите по-отрано…

Ако сте на възраст между 20 и 25 години, то едва ли в момента първата ви мисъл е насочена към спестяване за подсигуряване на вашите старини, или поне на спокоен начин на живот.

Вижте още: Искате ли пенсия от 1000 лева?

За да припомним обаче, колко е важно да започнете по-рано, (защото в такъв случай факторът време ще е на ваша страна и парите ще се капитализират по-дълго време) ще посочим следната графика.

Преди това обаче, ще ви попитаме, мислите ли, че можете да заделяте по 1000 лева на година? Това прави по 83.3 лева на месец, или около 2.8 лева на ден.

Не звучи непосилно нали?

Сега да попитаме, как ви се струва спестена сума от 100 000 лева на 65-годишна възраст. Съгласно правилото на 4-те процента, това се превежда като 330 лева допълнителна пенсия на месец, без тя да бъде изчерпана приживе (съгласно правилото на 4-те процента).

pestene po rano

От това ще се лишите (допълнителни 330 лева на месец към пенсионния си доход), ако отложите старта на пестенето с десет години, т.e. започнете да пестите не от 25 годишна възраст, а от 35 годишна възраст.

Вижте още: Как 57 лева на месец с малко късмет могат да се превърнат в милион?

В първия случай, както се вижда от графиката ще свършите със спестена сума от 213 610 лева, а във втория – със 101 073 лева, при залагане на средна годишна доходност от 7%.

А вие склонен ли сте да се откажете от потенциални 100 000 лева, срещу десет годишен по-ранен старт на процеса на пестене?

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …