четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Тази суровина поскъпна с 47% за два месеца и все още има потенциал…

Тази суровина поскъпна с 47% за два месеца и все още има потенциал…

Годината стартира много добре за суровините. Има и една суровина, за която все още не се говори, въпреки сериозното й поскъпване. Тя приключи ноември на миналата година при ниво от 17.75 долара, за да се търгува към днешна дата, при нива над 26 долара. Или казано по друг начин, повишение от 47%, за малко повече от два месеца.

И суровината е… уран.

уран

Уранът достигна пик при нива от 140 долара през 2007-ма година. Така, че дори и при нива от 26 долара, той все още е далеч от славните си времена. Или казано по друг начин, напълно е възможно пред него добрите времена все още тепърва да предстоят.

Искате да сте контратрейдър? Ето някои от водещите теми

„Уранът се произвежда при цена от 65 долара за паунд, но се продава за 25 долара за паунд. Това означава, че се губят по 40 долара за паунд. И това се прави 190 милиона пъти на година“, коментира Рик Раул, по отношение на урана, на специална пресконференция в Лас Вегас през октомври на миналата година.

Така че… колко време можеше да се запази тази ситуация? Не особено дълго…

Човек би си помислил, че в ситуация на подобен спад на урана, производството му се е свило? На практика обаче, се случи точно обратното! От 90-те години на миналия век до момента производството на суровината е нараснало близо два пъти, от 80-90 милиона тона на 160 милиона тона и то благодарение на една единствена държава – Казахстан.

В допълнение случилото се във Фукушима и плановете на много правителства по света да намалят производството на ядрена енергия, допълнително тежат над цената на суровината.

Казано накратко, при настоящите цени на урана, индустрията няма как да оцелее. Едва ли обаче, ще видим скоро и нейния край. Така, че дългосрочните перспективи като цяло са добри.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *