петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Един от най-добрите начини да инвестирате е – като „не правите нищо“

Един от най-добрите начини да инвестирате е – като „не правите нищо“

Продължаваме със съветите относно това как да повишавате финансовото си благосъстояние, с предприемането на прости действия на фондовите пазари. Сега ще разгледаме позитивните страни на това „да не правите нищо“.

Къде най-често грешат инвеститорите в имоти?

Търпението е един от основните инвеститорски добродетели. А често търпението може да се изрази с това да не предприемате нищо.

Консултантска компания с името DALBAR следи представянето и доходността на индивидуалните инвеститори, за последните 30 години.

Оказва, се че средният инвеститор, изкарва само 3.7% на година…!

Това е далеч под доходността от крайно простата стратегия да държите широкия щатски индекс S&P 500, стратегия, която би подсигурила на инвеститорите средна годишна доходност от 10.4%! Или близо три пъти повече, в сравнение с доходността от активна търговия.

инвестиции

Казано по друг начин, повечето инвеститори, пропускат движението на пазара, като инвестиционните им решения се представят далеч по-лошо.

Разликата, до голяма степен се предопределя от тайминга. Инвеститорите непрекъснато влизат и излизат от пазара в грешния момент, което на практика „яде“ от доходността им.

А грешките в „тайминга“ е основно следствие от инвеститорски емоции, като алчност и страх. Индивидуалните инвеститори имат склонност да се поддават на еуфория и да купуват акции, когато пазарът е близо до върхове, както и да закриват позициите си, задвижвани от страх, когато пазарът е близо до дъно.

В друго изследване, от финансовата компания Fidelity Investments анализират клиентите си, за да видят кои се отличават с най-добро представяне. Най-печелившата група на практика се състои от тези, които са купили и забравили инвестициите си. T.e. никога не са ги докосвали и променяли…

Оказва се, че тази група избягва двете основни грешки в инвестирането – лошо таймиране и поддаване на емоциите. Инвеститорите, следващи тази стратегия знаят, че инвестирането не е лесна работа. Те не мислят, че трябва непрекъснато да знаят какво се случва на пазара. Не се влияят от мненията на брокери и анализатори, които могат да са коренно противоположни, само в рамките на няколко дни, или седмици. Те са разбрали, че инвестирането трябва да е с дългосрочен хоризонт и не бива да се влияят от моментните колебания.

Разбира се търпението на фондовите пазари не трябва да означава, че не бива въобще да поглеждате към финансовите си извлечения или периодично, примерно веднъж годишно да ребалансирате портфейлите си.

Това, което не бива да правите обаче, е да се хвърляте в твърде активна търговия и да се опитвате да „таймирате пазара“ или пък да се отдавате на крайни емоции…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

2 коментара

  1. Колкото е вярно твърдението в статията, толкова и не! Търпението е важно, а емоциите са пагубни! Това обаче по никакъв начин не значи, че не трябва да търгувате, било то ежедневно или 2-3 пъти месечно! Ако въпреки това сте от инвеститорите , които не правите нищо, по-добре си харчете парите за по смислени неща. Парите са капитал, който трябва да бъде управляван. Ако не можете, правете с тях нещо друго! Нещо, което да ви доставя удоволствие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *