петък , декември 9 2016
+500
Начална Страница / Актуални / Материалът на бъдещето, който ще измести петрола

Материалът на бъдещето, който ще измести петрола

Само преди няколко години не изглеждаше много вероятно, че електрическите автомобили ще превземат света, а литиево-йонните батерии и начините за търсене на съхранение на енергия, ще отбележат такъв подем.

Днес обаче, литиево-йонните батерии се сочат като новия супер-материал, под доминацията на който ще премине следващия век.

Защо да инвестирате в злато в момента?

В момента пионерът при електрическите автомобили, в лицето на щатската компания Tesla, е в напреднала фаза на изграждането на завода си за батерии в Невада, като през изминалата седмица компанията оповести противоречивите си планове да закупи компания за производство на слънчеви панели.

Явно Tesla иска да затвори цикъла на производството и да доминира в сектора за производство и съхранение на чиста енергия.

lithium_2_0

Светът също вече е готов да обърне по-сериозно внимание на електрическите автомобили. Това се разбра след рекордните поръчки на достъпния електромобил на Tesla – в лицето на модела Model 3.

Германия вече гласува, че всички нови автомобили в страната трябва да не лимитират вредни емисии до 2030-та година. За да постигне това, правителството заедно с производителите достигнаха до споразумение, съвместно да инвестират в индустрията на електрическите автомобили 1.4 милиарда долара. Надеждите са в Германия да се продават 500 000 електрически автомобили до 2020-та година.

Най-яките електрически автомобили

Норвегия следва примера на Германия с дори още по-амбициозна програма, като от там си поставиха срок до 2025-та година да се разделят с бензиновите и дизеловите автомобили.

Според анализатори ръстът в продажбите на електрически автомобили, ще донесе до намаляване на потреблението на петрол с между 5 и 20% през следващите две десетилетия, ако електрическите автомобили заемат повече от 35% от продажбите на автомобили в световен мащаб до 2035 година.

Силното търсене на литий, доведе до изключителен ръст в цената на метала, който се търгува при нива от 15 000 долара на спот-пазара, спрямо едва 5 000 долара преди няколко години.

През 2014-та година цената на лития добави 20%, а през изминалата година металът поскъпна в Китай от 7 000 долара в средата на годината до над 20 000 долара за тон по-рано през тази година.

Потреблението на литий може да се утрои от 160 000 метрична тона до над 470 000 метрична тона до 2025-та година, според прогнози на анализатори. И дори пазарният дял на електрическите автомобили да нарасне само с 1%, това ще повиши търсенето на литий със 70 000 метрична тона.

Това прави литият „новият бензин“, според GS.

Plus500

Провери също

интервю

Някои от нещата, с които саботирате шансовете си да ви наемат на работа

Не винаги интервюто за работа може да върви в желаната от вас посока. Това обаче, …

plus500