неделя , февруари 26 2017
Начална Страница / Актуални / Материалът на бъдещето, който ще измести петрола

Материалът на бъдещето, който ще измести петрола

Само преди няколко години не изглеждаше много вероятно, че електрическите автомобили ще превземат света, а литиево-йонните батерии и начините за търсене на съхранение на енергия, ще отбележат такъв подем.

Днес обаче, литиево-йонните батерии се сочат като новия супер-материал, под доминацията на който ще премине следващия век.

Защо да инвестирате в злато в момента?

В момента пионерът при електрическите автомобили, в лицето на щатската компания Tesla, е в напреднала фаза на изграждането на завода си за батерии в Невада, като през изминалата седмица компанията оповести противоречивите си планове да закупи компания за производство на слънчеви панели.

Явно Tesla иска да затвори цикъла на производството и да доминира в сектора за производство и съхранение на чиста енергия.

lithium_2_0

Светът също вече е готов да обърне по-сериозно внимание на електрическите автомобили. Това се разбра след рекордните поръчки на достъпния електромобил на Tesla – в лицето на модела Model 3.

Германия вече гласува, че всички нови автомобили в страната трябва да не лимитират вредни емисии до 2030-та година. За да постигне това, правителството заедно с производителите достигнаха до споразумение, съвместно да инвестират в индустрията на електрическите автомобили 1.4 милиарда долара. Надеждите са в Германия да се продават 500 000 електрически автомобили до 2020-та година.

Най-яките електрически автомобили

Норвегия следва примера на Германия с дори още по-амбициозна програма, като от там си поставиха срок до 2025-та година да се разделят с бензиновите и дизеловите автомобили.

Според анализатори ръстът в продажбите на електрически автомобили, ще донесе до намаляване на потреблението на петрол с между 5 и 20% през следващите две десетилетия, ако електрическите автомобили заемат повече от 35% от продажбите на автомобили в световен мащаб до 2035 година.

Силното търсене на литий, доведе до изключителен ръст в цената на метала, който се търгува при нива от 15 000 долара на спот-пазара, спрямо едва 5 000 долара преди няколко години.

През 2014-та година цената на лития добави 20%, а през изминалата година металът поскъпна в Китай от 7 000 долара в средата на годината до над 20 000 долара за тон по-рано през тази година.

Потреблението на литий може да се утрои от 160 000 метрична тона до над 470 000 метрична тона до 2025-та година, според прогнози на анализатори. И дори пазарният дял на електрическите автомобили да нарасне само с 1%, това ще повиши търсенето на литий със 70 000 метрична тона.

Това прави литият „новият бензин“, според GS.

Провери също

ван

Невероятни крайности предприемани от хора, за да пестят

Да живееш под възможностите си е едно от основните правила за забогатяване. Някои хора обаче, …