понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / Това е най-ефективният начин за елиминиране на дългове

Това е най-ефективният начин за елиминиране на дългове

Експертите отдавна спорят върху това, кой е най-ефективния начин за изплуване от „морето от дългове“. Както всички знаем, не всички дългове са „еднакво лоши“, като някои са по-скъпи от останалите.

Изследователи от университета в Харвард, смятат, че са открили най-ефективния път за намаляване на задълженията.

Хората без дългове споделят тези общи черти

И това е така наречения „ефект на снежната топка“. Или насочване на усилията на длъжниците към задълженията с по-малък баланс, вместо към тези с по-високи лихви.

дълг

След серия от експерименти с участници с виртуални дългове, експертите са стигнали до извода, че факторът с най-голямо въздействие за това колко усилия са полагали длъжниците е бил не размера на сумата, която са връщали, а колко е оставало като задължение след това и с какъв процент са го намалявали, след вноска.

И макар от логическа и финансова гледна точка да изглежда най-добре длъжниците да започнат от най-скъпите си задължения, или тези с най-високи лихви, оказва се, че много по-мотивиращо за участниците в изследването е било, когато видят малките задължения да изчезват.

„Фокусирането върху изплащане на задължения с по-малък баланс, в много по-голяма степен мотивира хората да продължават с усилията си“, коментира Реми Трудел, един от организаторите на проучването.

Според експертите, първата стъпка пред длъжниците е да видят, каква сума могат да заделят за намаляване на задълженията си. След това могат да вкарат задълженията си в един файл в Excel и да започнат от най-малките към най-големите. Така ще са наясно, колко време ще им е необходимо, за да заличат всичките си дългове.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *