неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Това е един от най-мразените активи на пазара

Това е един от най-мразените активи на пазара

Верни на схващането, че за да реализира много над пазарната доходност, една инвестиция трябва да е меко казано крайно непопулярна, или дори „мразена“, продължаваме със серията за представяне на някои от най-нехаресваните инвестиции на пазара.

Това са едни от най-мразените суровини в момента

А когато един актив се дефинира от пазарните експерти като „един от десетте най-сигурни начини да си загубите парите“, то определено това няма как да не привлече нашето внимание, като спекуланти.

Та за кой актив става въпрос?

vixx

За индексният фонд iPath S&P 500 VIX Short-Term Futures Fund (VXX). Този фонд залага на индекса на волатилността.

А защо се смята, че е един от най-сигурните начини за загуби? Заради историческото му представяне…

От стойност при ниво от 7245 долара в разгара на финансовата криза през 2009-та година, към момента акциите на фонда се търгуват при нива от 31 долара.

На извънборсовия пазар, те се търгуват дори при по-ниски нива от 29.87 долара, което е нова най-ниска в историята им стойност.

От началото на годината, акциите на индексния фонд са загубили близо 60% от стойността си. Средната възвръщаемост за последните пет години е също отрицателна в размер на -57%.

Това, което можем да посочим обаче, е фактът, че акциите на индексния фонд поскъпнаха сериозно между ноември и февруари миналата година, до голяма степен след решението на Фед да прибегне към първото повишение на лихвите от девет години насам.

В среда, в която предстои ново потенциално повишение на лихвите през декември и нови рекордно най-ниски стойности за него, можем да станем свидетели отново на раздвижване при индикатора през следващите месеци.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *