събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Графиката на годината?

Графиката на годината?

Най-голямата история на 2016-та година може ще се окаже президентските избори в САЩ и изненадващата победа на Доналд Тръмп.

И нито една графика не изразява как се стигна до тази изненада, по-добре от тази, която ще представим по-долу, според експертите на изданието Yahoo! Finance.

На нея могат да се видят заетостта в промишления сектор, с червена линия, както и промишленото производство, със синя линия.

промишлено производство

И докато нивото на заетост е с около 10% под нивата му, в сравнение с преди десетилетие, то производството, се е възстановилo почти напълно, коментират експертите от финансовото издание.

Казано по друг начин, се наблюдава съществено повишение на производителността на заетите в промишлеността, в среда на понижение на броя им.

По време на кампанията си, Тръмп обеща да върне загубените работни места отново в САЩ. И именно тази популистка реторика, до голяма степен предопредели успеха му по време на изборите.

До голяма степен успехът на новия щатски президент се предопредели от спечелването на щати като Охайо, Пенсилвания и Мичиган, които някога се отличаваха с изключително силни позиции по отношение на промишлеността. Съответно, загубата на работни места в тези щати, бяха и най-големи през последното десетилетие.

„Тръмп подвежда гласоподавателите, които наистина смятат, че ще си върнат добритa работa. Това е една недостижима мечта. Роботите са елиминирали голяма част от тези работни места, като тази тенденция само ще се задълбочава в бъдеще. Никой няма да върне тези места, освен, ако те не са наистина много ниско платени“, според Хари Холзър, бивш икономист в министерството на труда и преподавател в момента в университета в Джорджтаун.

Странният навик на Тръмп, който говори всичко за него

Анализаторите от Уолстрийт, са напълно съгласни с тази теза.

„Наскорошните изненадващи изборни резултати, в много от развитите страни, бяха достигнати именно като резултат от разочарованието на хората с ниски и средни доходи.“, се казва в наскорошен доклад на финансовата институция Bernstein.

„Една от силните страни в кампаниите на ориентираните към популизъм политици, бе именно обещанието да се върнат загубените и добре платени работни места. Благодарение на автоматизирането на фабриките и особено на тези в Шанхай и Шенжен, това едва ли ще се случи“, се казва още в доклада.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *