четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Още един тревожен сигнал, предшестващ предходната финансова криза

Още един тревожен сигнал, предшестващ предходната финансова криза

Щатските индекси приключиха миналата седмица при нови рекордни стойности. Това разбира се не означава, че инвеститорите няма от какво да се опасяват.

Налице е нов тревожен сигнал, който предшестваше финансовата криза от 2008-ма година. И той се дава по направление на лихвения процент Libor, при който банките се финансират една друга.

Повишението на лихвения процент, изчисляван на междубанковия пазар във Великобритания, означава, че банките започват да приемат средата като по-рискова да се финансират една друга.

тримесечен либор

Този процент се повиши до „небесата“ през 2008 и 2009-та година, в разгара на финансовата криза, както може да се види от графиката по-долу.

През изминалия месец, Libor-ът скочи до нива невиждани от първото тримесечие на 2009-та година.

Това се приема от анализаторите като тревожен сигнал, за това което може да предстои пред финансовите пазари в бъдеще.

Ето защо щатските индекси могат да коригират с 20%

Друг тревожен сигнал е разширяването на спреда между Libor и лихвения процент на рефинансиране на банките от страна на Фед.

Банките са много важен сектор за световната икономика и нестабилност в банковата система, определено може да постави началото на нова световна финансова криза, смятат експерти. Всички видяхме вече, как стартирала от банките криза, може да се превърне в рецесия за световната икономика.

Разбира се повишението на лихвеният процент не сигнализира задължително проблеми за институциите.

„Повишението на Libor е много специфичен проблем, сочещ трудностите на един пазар. Не бива от него да се вади извод за състоянието и бъдещето на цялата световна финансова система“, според Бриклин Дуайър, главен икономист в BNP Paribas.

Тримесечният Libor се повиши наскоро до 75 базисни пункта, или най-високото му ниво от юни на 2009-та година насам. Комбинация от фактори, сред които очакванията за повишението на лихвите от страна на Фед и потенциалното излизане на Великобритания от ЕС.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *