неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Три фактора, които понижават стандарта ви на живот

Три фактора, които понижават стандарта ви на живот

Почти всеки човек желае да си осигури висок стандарт на живот за времето, когато спре да работи. В същото време изследванията показват, че малцина са тези, които успяват.

Статистиката показва, че от 500 души, започващи професионалната си кариера на 25, при достигане на 65-годишна възраст са налице следните постижения:

1 е станал милионер

24 са станали заможни

25 трябва да работят, за да живеят

180 са починали

270 са зависими от други хора

Източник: “Магията на успеха” – Марио Оховен

Една от основните причини за това, е че покупателната сила на хората драстично намалява в момента, в който те спрат да работят. Причините това да се случва са много, но основните са три:

1. Инфлацията

Всички знаем, че инфлацията изяжда спестяванията, но рядко се замисляме за дългосрочните последици от нея. При дълъг период от време обаче, заради ефекта на капитализиране, влиянието на инфлацията е изключително силно. Натрупаната инфлация от 2000-та година досега в България е вече над 100%, което означава, че сме загубили половината от покупателната си сила спрямо тогава:

2. Потребяваме, вместо да инвестираме

Втората причина за загуба на покупателна сила е, че повечето хора избират да потребяват вместо да инвестират. Голяма част от младите хора така и не започват да инвестират с мотива, че изплащат ипотечен кредит. Кредитите обаче са взети за покупката на някаква вещ (дори и тя да е жилище), която в крайна сметка се явява пасив за нас.

Искате ли по-висок доход за старини?

3. Спестяваме в грешни инструменти

Третата причина, която ни обрича на нисък стандарт на живот в бъдеще е, че дори когато спестяваме, обикновено го правим основно в банкови депозити и недвижими имоти. Депозитите обаче рядко дават доходност над инфлацията в дългосрочен период, същото важи и за недвижимите имоти.

Какви са трите прости решения, които може всеки един от вас да направи?

1. Вземете решение, че независимо от това, че парите постоянно не ви стигат (колкото повече получавате като доход, толкова повече няма да ви стигат!), първо ще платите на себе си, т.е. ще инвестирате, а след това ще плащате за данъци, за кредити и за покупка на вещи, които често пъти не използвате.

2. Дефинирайте какво е за вас финансова независимост.

Повечето хора дори нямат цел за това какво искат да постигнат и не знаят сумата пари, с които искат да разполагат когато се пенсионират. В зависимост от останалите ви цели, сумата, която ви е необходима за да запазите текущия си стандарт на живот, може и да не е толкова голяма. Така че: дефинирайте какво е за вас да сте финансово независими и опишете какво ще бъде, ако сте постигнали това.

3. Помислете какво трябва да предприемете, за да се случи това, което сте дефинирали в точка 2. Едно добро решение е да научите повече за парите, финансовото планиране и кой е най-лесният начин да формирате инвестиционен портфейл. Голяма крачка напред в тази посока може да направите, ако се регистрирате за участие в нашия уебинар – „Как да повишим стандарта си на живот без да жертваме от времето си?”. От този семинар ще научите петте най-важни принципа за успешно инвестиране на спестяванията ви и кой е най-лесният начин да формирате инвестиционен портфейл (ще бъдете изненади колко лесно може да се направи това – повечето финансисти ще ви научат, че инвестирането е сложно нещо, но всъщност това не е така).

Ако искате да се запознаете с конкретен спестовен продукт, чрез който можете да се борите за между 4% и 7% доходност на година, ви препоръчваме да научите повече за специални създадения за тази цел Спестовен план на Карол Капитал Мениджмънт – “Устойчив растеж”.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *