неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Трите основни риска на 2017-та

Трите основни риска на 2017-та

Три основни риска, грозят световната икономика през новата година, смята главният икономист на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs – Ян Хатзиус.

UBS смята, че рисковете от пазарен срив нарастват

Втората половина на 2016-та година, мина по-скоро под знака на геолопитическите шокове и несигурност, отколкото под този на икономическите събития и данни.

Според Хатзиус обаче, данните за икономическата активност, през последните две тримесечия на миналата година, са били наистина окуражаващи.

risk

„Ако погледнете към икономическите данни от последните няколко месеца, ще видите изключително ускоряване на ръста“, коментира още експертът.

„Две неща, според нас, са в основата на това ускоряване. Първото е подобряване на монетарните условия, спрямо 2015-та и второто е очаквания за по-нататъшно подобрение на резултатите на компаниите, следствие на планираното намаляван на данъците“, смята още Хатзиус.

Тези позитивни трендове, могат да продължат и през тази година, предвид на очакваното встъпване на Тръмп, като президент на САЩ. Експертът очаква данъчните промени на Тръмп, да се отразят позитивно върху щатската икономика, някъде към края на настоящата година.

Въпреки, като цяло оптимистичните си очаквания, Хатзиус предупреждава, че са налице заплахи по три основни направления.

На първо място „протекционистичната политика“. Определено, това е нещо, към което инвеститорите е добре да насочат вниманието си. Защото подобна политика от страна на Тръмп, може да доведе до истинска „търговска война“.

Популизмът в Европа, е заплаха номер две. Налице са сериозни проблеми на пазара на труда в някои европейски страни, особено в Южна Европа, което може да доведе до нова вълна от популизъм на „стария континент“.

И третата заплаха, според експерта е Китай. Дългът в страната, е при рекордни стойности, като продължава с ускорения си ръст. Това може да инициира началото на нова дългова криза.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *