неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Тръмп президент – може да създаде добри възможности за инвестиции

Тръмп президент – може да създаде добри възможности за инвестиции

Стара поговорка гласи „всяко чудо за три дни“. Тази поговорка е много валидна и приложима за фондовите пазари. Казано по друг начин, сривът на фондовите пазари, който новината, че Тръмп спечели щатските президентски избори предизвика, може да бъде бързо преодоляна.

Нещо повече, инвеститорите би следвало да гледат на по-сериозен спад на индексите, като на добра възможност да попълнят своите портфейли.

Ето какво трябва да направите преди да започнете да инвестирате

Както вече видяхме, след първоначалния шок и загубата на индексите от по над 5%, те бързо се „окопитиха“ и възстановиха над половината от спада си.

Разбира се волатилността за щатските индекси може да е далеч от приключила, в среда на предстоящо решение на Фед относно лихвите, което предстои, най-вероятно през следващия месец.

Понижението обаче, на което най-вероятно косвени жертви ще станат и „добри компании“, може да се използва от инвеститорите за покупки.

Ето и към кои типове компании можете да насочите своето внимание:

Компании изнесли по-добри от очакванията тримесечни резултати

Това трябва да е цел номер едно, ако смятате, че спадът ще бъде преодолян сравнително бързо и ще станем свидетели на новогодишно рали и традиционния „януарски ефект“ (моментът, в който индексите се повишават през първия месец на годината).

алибаба

Няма как да не посочим, като пример любимата ни Alibaba. Тя най-вероятно ще бъде сериозно засегната от избора на Тръмп и акциите й могат да отбележат силно понижение днес. А компанията изнесе само преди около седмица резултати, които превишиха средните очаквания.

В допълнение позитивно въздействие върху книжата на компанията, може да окаже и предстоящия този петък, „празник на пазаруването“ в Китай, по време на който тя регистрира продажби, по-големи от сумарните от „черния петък“ и „кибер понеделника“ в САЩ.

Нови рекордни стойности на тазгодишните продажби, могат да окажат много добро въздействие върху цената на акциите й.

Компании със слаба връзка с пазара или дори отрицателна такава

Инвеститорите могат да се насочат и към компании с минимална връзка с представянето с пазара, или казано по друг начин с малка връзка с пазара. Има много компании с нулеви или дори отрицателни бети (тоест движат се в противоположна на пазара посока), но ние ще спрем вниманието си като пример на една много малка компания.

бичи пазар

Тя се казва Live Ventures Incorporated и от съвсем скоро е холдингова компания, с амбицията да следва пътя на фонда на Бъфет – да инвестира в печеливши бизнеси, които са евтини. През тази седмица от компанията обявиха ново придобиване, което сочи, че тя върви уверено по обявената цел.

По-важното в случая обаче, отвъд фундамента на тази мъничка компания, е че тя е с отрицателна бета в размер на -3.96. Или казано по друг начин, акциите на компанията могат спокойно да се повишават в среда на поевтиняващ пазар.

Компании, чиито резултати предстоят да излязат

Ако следите определена компания, за която очаквате добри резултати и те все още не са излезли, това може да е вашия шанс. Поевтиняване на акциите днес, следствие на всеобщата „еуфория“, може да ви предостави добри възможности за покупки.

печалба

Като пример ще посочим компанията Michael Kors, чийто резултати предстоят да излязат на 11-ти ноември, или този петък. В исторически план, компанията често бие прогнозите, особено при резултатите през ноември. В допълнение налице са слухове свързани с компанията, че е потенциална цел за придобиване.

И докато тези слухове не са потвърдени по никакъв начин, фактът, че тя се търгува при съотношение цена – печалба от около 10, което е около наполовина за сектора, до голяма степен я определя освен като потенциална цел за поглъщане, но и много евтина.

Дори и без подобна новина обаче, акциите й спокойно могат да отбележат повишение при по-добри от очакванията резултати.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции и други ценни книжа

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *