събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Uber струва наполовина на това, което очакват инвеститорите?

Uber струва наполовина на това, което очакват инвеститорите?

Знаете ли коя е най-голямата по пазарна капитализация частна компания в света? Да, това е Uber…

Чудите ли се обаче, защо компанията предпочита да е публична и да прибягва към частно набиране на капитал за разрастване на бизнеса си? Може би защото се страхува от пазара!

Ето как можете да си купите акции на Uber или на друга частна компания

Всъщност не всички експерти са толкова благосклонни по отношение на пазарната оценка на компанията, която възлиза на около 68 милиарда долара в момента, според запознати.

Подобна капитализация може да е необосновано висока, смята Асуат Дамодаран, професор, специализирал във финансовата оценка на търгувани компании към университета вStern School of Business в Ню Йорк.

На база на настоящите финансови данни на компанията, оценката на базирания в Сан Фрациско Uber, би следвало да е 30 милиарда долара, смята Дамодаран. Това е наполовина, спрямо настоящата й оценка!

травис каланик

„Да се предизвика нарушаване на принципите на определен бизнес е лесно, но да се изкарат пари от това е трудно“, коментира професорът в своя блог. „И докато бизнесът на споделяне на превоз няма да изчезне и ще продължи да расте, компаниите въвлечени в него все още трябва да измислят начин как да материализират ръста в приходите си в печалба“, допълва още експертът.

Дамодаран е известен критик на оценката на Uber. През септември на миналата година, той оцени компанията на около 23.4 милиарда долара, точно след като Травис Каланик осъществи поредния рунд за набиране на капитал, оценило частната компания на 50 милиарда долара.

Компанията е изправена пред легални проблеми свързани с разрастване на бизнеса й в определени страни, както и искания от страна на шофьорите й за по-голям дял от приходите й.

В допълнение, опасността компании като Apple, Tesla и Google да се включат в надпреварата при споделените превози също са сериозна заплаха пред Uber.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *