петък , януари 19 2018
Начална Страница / Актуални / UBS смята, че рисковете от пазарен срив нарастват

UBS смята, че рисковете от пазарен срив нарастват

Ерата на евтини кредити е на път да приключи, което може да доведе след себе си ликвидна криза на паричните пазари, според екип от анализатори от инвестиционната банка UBS, водени от Поул Уинтър.

Повишаването на лихвените проценти, ще ограничат компаниите да „пудрят“ корпоративните си печалби, посредством обратни изкупувания на собствени акции, смятат още от банката.

Ето защо щатските индекси могат да коригират с 20%

Със спадът в корпоративните печалби, ще се понижи и доверието на инвеститорите в акциите, което или ще доведе до пазарен срив, или до по-сериозна пазарна корекция, смятат още експертите.

Според UBS „77% от пазарните сривове стартират от корпоративните отчети“. А все повече щатски компании се очаква да разочароват през следващите месеци до края на годината.

„Вярваме, че наблюдаваме края на кредитния цикъл. Ръстът в печалбите на компаниите е нулев“, коментират анализаторите на швейцарската банка. „В допълнение от рискова перспектива, заплахите пред глобалната икономика растат“.

Ето как изглежда графиката на печалбите:

печалби компании

Според UBS ниските лихви и доходност по облигациите са накарали инвеститорите да се насочат към акции, в търсене на по-висока възвръщаемост. С началото на цикъл на повишение на лихвите обаче, голяма част от инвеститорите на пазара ще започнат да се изтеглят, смятат още от финансовата институция.

„Акциите като цяло се търгуват при много високи финансови съотношения, което има логика предвид на ниската доходност на облигациите. В тези нива обаче, не са заложени макроикономическите рискове, които виждаме в момента“, се казва още в направения анализ.

Тезата на UBS до голяма степен е отражение на това, което един от най-успешните хедж-фонд мениджъри на всички времена – Рей Далио, коментира за пазара. Според Далио 75-годишния кредитен бум върви към края си и след това „ще стане страшно“.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *