понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / UniCredit планира повишение на капитала си с 13 милиарда евро

UniCredit планира повишение на капитала си с 13 милиарда евро

Най-голямата италианска банка – UniCredit SpA, планира да повиши капитала си с 13 милиарда евро с издаване на права, да продаде лошите си кредити и да намали разходите си, в усилията си да подобри капиталовата си адекватност и увеличи печалбата си.

Банката цели, постигането на печалба в размер на 4.7 милиарда евро през 2019-та година, според стратегическия план на финансовата институция, разпространен до инвеститорите днес.

Италианският шок преживян за няколко минути от пазарите

Като част от тригодишната си стратегия на преструктуриране, италианската банка възнамерява да намали служителите си с 6 500 души, част от целта й, за спестяване на годишни разходи в размер на 1.7 милиарда евро.

Постът на изпълнителен директор на банката, се пое през юни от 55-годишния французин Жан Пиер Мустие, който бе изправен пред предизвикателството да се справи с огромния размер на лоши кредити на банката, в среда на рекордно ниски лихви и най-дългата рецесия в Италия от втората световна война.

know-your-money-680x430

UniCredit не успяваше да се справи със задачата да повиши капитала си, след изхарчените близо 60 милиарда долара за придобивания и поглъщания, през последното десетилетие, което я изправи пред сериозни трудности.

За да направи структурата по-проста и да се повишат капиталовите буфери, Мустие продава някои ключови неосновни активи, в портфейла на италианската банка, включващи фондът Pioneer Investments, както и полското подразделение Bank Pekao SA.

„Приемаме наложителни мерки, за да се справим с проблема с лошите кредити и да подобрим и подкрепим бъдещата рентабилност“, коментира изпълнителният директор на банката в изявлението, цитиран от Bloomberg.

Акциите на UniCredit, загубиха около половината от стойността си през тази година, като приключиха вчерашния ден при нива от 2.424 евро в Милано вчера, оценявайки банката на едва 15 милиарда евро.

Банката обяви, че няма да изплаща дивиденти за 2016-та година, като планира да поднови плащането им през предходните години.

Печалбата на UniCredit се понижи с 12% на годишна база, до 447 милиона евро през третото тримесечие, а капиталовите й буфери се повишиха, следствие на продажба на активи.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *