неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Внимавайте със златото

Внимавайте със златото

Златото се радва на изключително представяне през последните месеци, но не всички анализатори са позитивно настроени за благородния метал.

„Златото в момента е много трудно за търгуване“, според Еди Елфенбайн, от блогът Crossing Wall Street. „Това е един много спекулативен залог, базиран върху посоката на краткосрочните лихви. Предвид на това обаче, накъде се насочва политиката на Фед в момента и наскорошното повишение на инфлацията при последния доклад смятам, че златото ще поевтинява до края на годината“, коментира специалистът.

Златото загуби около една трета от стойността си от началото на 2013-та и 2015-та година. През тази година обаче, то се радва на сериозен ръст.

gold 1

Доброто му представяне, от близо 20% за 2016 г. направи така, че най-големият индексен фонд, базиран върху суровината – SPDR Gold ETF (GLD) в момента да е фондът с най-голям приток на активи от началото на годината, според статистиката на ETF.com.

Посоката на Фед обаче, по направление на повишение на лихвите може да е факторът, който да ограничи по-нататъшното поскъпване на суровината, според много от пазарните наблюдатели.

В допълнение, поскъпване на долара спрямо останалите основни валути може да е друг сериозен негатив върху цената на благородния метал.

По-нататъшен ръст при метала може да се случи при два базови сценария – първият –  запазване на лихвите през тази година; и вторият – сериозен срив на борсовите индекси, смята още Елфенбайн.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …