понеделник , май 22 2017
Начална Страница / Актуални / Внимавайте със златото

Внимавайте със златото

Златото се радва на изключително представяне през последните месеци, но не всички анализатори са позитивно настроени за благородния метал.

„Златото в момента е много трудно за търгуване“, според Еди Елфенбайн, от блогът Crossing Wall Street. „Това е един много спекулативен залог, базиран върху посоката на краткосрочните лихви. Предвид на това обаче, накъде се насочва политиката на Фед в момента и наскорошното повишение на инфлацията при последния доклад смятам, че златото ще поевтинява до края на годината“, коментира специалистът.

Златото загуби около една трета от стойността си от началото на 2013-та и 2015-та година. През тази година обаче, то се радва на сериозен ръст.

gold 1

Доброто му представяне, от близо 20% за 2016 г. направи така, че най-големият индексен фонд, базиран върху суровината – SPDR Gold ETF (GLD) в момента да е фондът с най-голям приток на активи от началото на годината, според статистиката на ETF.com.

Посоката на Фед обаче, по направление на повишение на лихвите може да е факторът, който да ограничи по-нататъшното поскъпване на суровината, според много от пазарните наблюдатели.

В допълнение, поскъпване на долара спрямо останалите основни валути може да е друг сериозен негатив върху цената на благородния метал.

По-нататъшен ръст при метала може да се случи при два базови сценария – първият –  запазване на лихвите през тази година; и вторият – сериозен срив на борсовите индекси, смята още Елфенбайн.

Провери също

пенсиониране

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно …