четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Волатилността крайно ниска, най-дълго от финансовата криза насам

Волатилността крайно ниска, най-дълго от финансовата криза насам

Забележителна статистика относно индексът на волатилността на чикагската борса – VIX, прави нещата да изглеждат дори още по-странни за щатските фондови пазари.

Волатилността се изпари от китайския пазар

Индексът на волатилността VIX не се е повишавал над 13.5 пункта от 4-ти януари насам. Показателят не се е задържал толкова дълго време под тази граница от финансовата криза насам.

„Пазарът просто игнорира рисковете и това се показва от индексът на волатилността“, според Мак Уолф, стратег в 55 Capital, цитиран от CNBC в края на миналата седмица.

Индексът VIX използва цените на опциите базирани на широкия индекс S&P 500, за да измерва магнитута на очакваната волатилност през следващите 30 календарни дни.

А стойност на показателя под 13.5 пункта, за толкова продължителен период от време означава само едно – пазарните участници не се страхуват.

До затварянето на пазара в петък, индексът регистрира 46 сесии, без да пробива границата от 13.5 пункта. Последният път, когато това се е случвало, е било за 68 сесии за периода между септември 2006 и февруари на 2007 година.

Според много анализатори индексът VIX е „контра-индикатор“, което означава, че ниски стойности сочат липсата на страх и потенциална опасност от спад за пазара.

Не всички анализатори обаче, се опасяват от подобни събития.

„Това което виждаме, е характеристика на много силен бичи пазар“, според Ари Уалд, анализатор в Oppenheimer, цитиран от CNBC. „Не трябва да продавате акции, при ниски стойности на VIX, защото такива са нормални при бичи пазар“, смята още експертът.

В допълнение, според техническите анализатори „бъдещата възвръщаемост за S&P 500 е обикновено по-висока, когато VIX e под 15, отколкото когато е над тази стойност.

Трябва да припомним разбира се, че спокойствието на щатските пазари е необичайно, като до края на петък на миналата седмица, сме свидетели на 103 дни, без широкия S&P 500 да отбележи понижение от 1% или повече.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *