вторник , януари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Време е да се скъсява златото, но… срещу платината и среброто

Време е да се скъсява златото, но… срещу платината и среброто

Мислите, че златото ще поскъпва? Може би сте прави. Ето ви обаче, две по-добри алтернативи, с които да го заместите – сребро и платина.

Защо ли? Защото много е вероятно тези два метала да се представят по-добре от златото от тук нататък. Това означава да поскъпват с повече при по-нататъшен ръст на металите, да поевтиняват с по-малко при спад, или да поскъпват при поевтиняване на златото.

Причините за тези очаквания се крият в съотношенията при които се търгува златото, спрямо среброто и платината, близки до рекордни стойности.

В тази насока при евентуално скъсяване на златото срещу среброто, или на златото срещу платината, инвеститорите ще се облагодетелстват от връщане на тези съотношения към нормалните им в исторически план.

Ето няколко графики, които подкрепят тази теза:

silver

Последните три пъти, когато съотношението в което се е търгувало златото, спрямо среброто е достигало или приминавало границата от 80 и се е връщало впоследствие под нея, тази стратегия е работила много добре.

Впоследствие съотношението е продължавало да се понижава, както се вижда от графиката по-горе, предоставена от финансовото издание Bloomberg.

От друга страна златото се търгува при съотношение близко до рекордното си спрямо платината.

platina

Както се вижда от графиката по-долу, през последните 36 години златото се е търгувало в много по-малка част от времето при нива над тези на платината, или при съотношение над 1.

Към момента обаче, съотношението в цените на златото и платината е при нива от близо 1.3, което може да предоставя добра възможност да се скъсява златото и да се удължава платината.

Провери също

очаквания пазарни експерти

GS: Пет причини защо щатските индекси ще падат

Голямата новина на фондовите пазари е следната – волатилността се върна. А от Goldman Sachs …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *