събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Време е светът да се върне от монетарни към фискални стимули?

Време е светът да се върне от монетарни към фискални стимули?

Ръстът на световната икономика е средно 2.5% за периода между 2013 и 2016-та година, или с цял процентен пункт под темповете при предходните две световни възстановявания.

Нужна е радикална промяна на политиките на централните банки?

И докато предпочитаните от централните банки по света политики за стимулиране на ръста са монетарни стимули, слабото възстановяване на световната икономика напълно естествено повдига въпроса ефективни ли са те?

eating-money-investing-yum

Все повече правителства по света се обръщат към традиционните фискални стимули за ускоряване на ръста на икономиката си. Или казано по друг начин, прибягват към повишаване на правителствените разходи.

„Предвид на не особено голямата ефективност на монетарните стимули, предполага се, че фискалните политики на правителствата ще стимулират ръста“, смята Касман.

Този род политики, подкрепиха сериозно изпадналите в рецесия световни икономики през 2009-та година, но следствие на опасенията от рекордните бюджетни дефицити, бяха заменени от монетарни стимули от централните банки.

Според Джоузеф Луптон, анализатор от JPMorgan, отказването от фискалните стимули, отне около половин процентен пункт от ръста на световната икономика през последните пет години.

„Това ще е първия случай от седем години, когато фискалните политики ще доведат до ускоряване на ръста“, коментира Луптон, в писмо към клиентите на банката.

Магнитутът на нарастване на ръста все още ще е остане слаб обаче, при едва 0.1 процентен пункт.

„Предвид на силното спестяване от страна на частния сектор, въпреки рекордно ниските лихви, светът започва да се нуждае вече не от „кредитор от последна инстанция“, а от „потребител от последна инстанция““, коментира още анализаторът на JPM.

Най-големите фискални стимули през тази година се очаква да дойдат по направление на Япония, като администрацията на премиера Абе, обяви икономически стимули в размер на 28.1 трилиона йени (130 милиарда долара), което е 5.6% от БВП на страната.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *