събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Януарският ефект е мит и все пак…

Януарският ефект е мит и все пак…

Сред инвеститорите битува схващането, че акциите традиционно се движат нагоре през първия месец от новата година. Това възприятие е заложено в така наречения феномен „януарски ефект“.

Каква обаче е реалността?

През последните 20 години, индексът S&P 500 се е повишавал само в 50% в случаите, при първия месец на годината, като в останалата половина е регистрирана минимална загуба от 0.5%. Тоест, до голяма степен „януарския ефект“, може да се определи като мит.

доходност

Въпреки това обаче, инвеститорите търсещи повишение през първия месец на годината, могат да погледнат към определени позиции, които се представят традиционно добре в началото на годината. Вече посочихме една такава компания, в лицето на Michael Kors.

Ето още някои компании, с добро представяне през януари:

Акциите на Equity Commonwealth са се повишавали през януари в 22 от последните 27 години, или в 81% от случаите. Средното повишение за първия месец на годината, при акциите на компанията е в размер на 5.33%. В губещите години, обикновено акциите са поевтинявали с 3.5%. Или налице е добро съотношение риск-доходност, за следващите тази стратегия.

Най-голямото повишение при акциите на компанията е било в размер на 21.41%, докато най-големия спад – в размер на -6.38%.

Акциите на Aberdeen Asia-Pacific Income Fund Inc. (FAX) са се повишавали в 21, от последните 27 години, или в 78% от случаите. Средният ръст през януари е 4.27%, а средното понижение – едва -1.57%. Най-големият ръст през януари е бил в размер на 11.43%, а най-голямата загуба -3.98%.

Книжата на Walt Disney Company (DIS) са се повишавали в 74% от случаите, със среден ръст от 7.7%. Средната загуба обаче е близка по размер, или -6.99%. Средното изменение на акциите на компанията, с включването на губещите и печелившите периоди е 3.89%. Най-големият ръст е бил 24.16%, а най-голямата загуба -8.85%.

Акциите на Cirrus Logic Inc. (CRUS) са се повишавали в 73% от първите месеци на годините. В годините с ръст обаче, средното повишение е 17.22%, а в тези със спад -10.84%. Или позицията е доста по-волатилна от дотук представените компании.

Производителят на чипове Xilinx Inc. (XLNX) е друга подобна позиция, с повишение през януари в 73% от случаите. Средният ръст е 12.67%, а средната загуба -4.35%. Най-големият й ръст е 40%, а най-голямата загуба -10.89%.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *