четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Японският пазар – най-перспективен сред развитите пазари?

Японският пазар – най-перспективен сред развитите пазари?

Изминалата година бе изключително динамична за световните фондови пазари, като ясно се отчете една тенденция – предпочитане на щатските пазари от страна на инвеститорите, за сметка на международните. Това се изрази в изпреварващ ръст на щатските индекси пред този на останалите пазари.

Експерт: Пазарът ще се повиши с 15% през 2017-та година

Силният старт на годината за водещите борсови индекси в най-голямата световна икономика, прави разликата с останалите пазари дори още по-голяма. Според редица експерти обаче, тази тенденция може да се промени през тази година.

Все повече стават анализаторите, които посочват, че японския пазар е далеч по-евтин. Японските акции поскъпнаха с 25% от дъната им през миналото лято в местна валута, докато европейските – с над 20%, в доларово изражение.

япония

Японския пазар обаче, продължава да е най-евтиния сред пазарите на развитите страни. В същото време, стимулиращата политика на централната банка, за повишаване на инфлацията, все още е в сила, което може да предвещава по-нататъшни добри времена за пазара.

Възвръщаемостта на собствения капитал за японските компании, се е повишила до около 7%. И макар, това все още да е далеч под щатските стандарти, това е значително над средното за последните 20 години от 4%, припомнят пазарни наблюдатели.

Съотношението цена-печалба за щатските компании се повиши със 75% от дъното на пазара през 2009-та година. За сравнение от дъното през 2012-та година за японския пазар, съотношението му цена-печалба, се запазва почти без промяна.

Това кара все повече инвеститори да поглеждат към японския пазар в търсене на стойност, в един свят на относително скъпи фондови пазари.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *