понеделник , февруари 19 2018
Начална Страница / Актуални / За какво да похарчите новогодишния си бонус?

За какво да похарчите новогодишния си бонус?

Декември е месецът на бонусите и тринадесетите годишни заплати. Ако работите в сфера, където шансовете ви за получаване на допълнителен доход в края на годината са големи, то най-вероятно пред вас ще стои въпроса – накъде да насочите допълнителните средства?

Какъвто и по размер бонус да получите, добре е да имате идея за какво ще разходвате средствата, коментира Кейти Брюър, сертифициран финансов консултант, пред финансовото издание Business Insider.

Според финансовия консултант, добре е да насочите около 80% от допълнителните средства към „сериозни цели“ – като например да намалите дълговете си, да повишите спестяванията си в пенсионния си фонд и др. Останалите 20% можете да използвате за „забавление“.

Как да откриете правилния за вас финансов консултант?

Ето една схема, която да ви помогне да изберете между различните алтернативи, към които да насочите 80% от получената сума.

Имате ли задължения по кредитни карти, „бързи кредити“, или стоки на изплащане? Ако отговорът е „да“, то добре е основна част от бонуса да отиде по направление на намаляване на тези дългове. Както всички знаем, този тип кредити се отличават с изключително високи и непосилни лихви.

сложна лихва

Ако нямате задължения, то следващият въпрос, който е добре да си зададете е – имате ли фонд за спешни нужди?

Това означава да имате заделени средства в размер на поне шест месечни заплати, които да покриват разходите ви в случай на възникване на неочаквани събития. Ако нямате, то можете да използвате средствата за създаване на такъв.

При наличието и на фонд за спешни нужди, можете да помислите да насочите сериозна част от бонуса си към пенсионните ви спестявания. Останалите можете да заделите, за достигане на предварително зададена значителна по размер покупка, като например на автомобил или друг скъп актив.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *