неделя , февруари 18 2018
Начална Страница / Актуални / ОИСР: Това се четирите основни риска пред световната икономика

ОИСР: Това се четирите основни риска пред световната икономика

Световната икономика ще стане свидетел на умерен ръст през следващите няколко години, който може да бъде „изваден от коловозите“ от финансова и политическа нестабилност, според анализ на Организацията за Икономическо Сътрудничество и Развитие (ОИСР).

“Ръстът на световната икономика се прогнозира да е малко под 3% през 2016-та година, или най-слабото му ниво от 2009-та година. Той е много вероятно да се повиши до 3.3% през тази и 3.5% през следващата година“, се казва в изнесения доклан на организацията през изминалата седмица.

Трябва да се отбележи обаче, че е налице „отсъствието на връзка между финансовите пазари и фундамента, в среда на потенциална волатилност, финансова и политическа нестабилност“, се казва още в публикувания анализ.

потребителски оценки

Ето и четирите основни риска според ОИСР, които грозят световната икономика:

Лош фундамент

„Финансовите оценки на акциите, се повишиха значително на много от развитите пазари, през последните шест месеца, въпреки голямото повишение в номиналните лихви и при липса на съществена промяна за ръста на световната икономика“, се казва в доклада.

Широкият щатски индекс S&P 500 се повиши с над 8% от септември насам, като започват да се дават „тревожни“ сигнали. Сред тях са намаляващите обеми и дисбаланса между очакванията за волатилност и перспективите за икономическа несигурност. Това може да са сигнали за наближаване на края на ралито.

Волатилност при валутните курсове

„В допълнение, според финансовите пазари, се очаква голяма дивергенция в краткосрочните лихви между водещи развити икономики и региони, за следващите години“, се казва още в доклада на ОИСР. „Това повишава рисковете от волатилност особено при валутите, което може да доведе до финансова нестабилност“, според изследването.

Силата на щатския долар, се предопределя от очакванията за няколко повишения на лихвите, но това може да доведе до сериозни шокове за развиващите се пазари и техните икономики и валути. Много експерти, дори се опасяват от повторение на кризата от 2013-та година, когато очаквания за повишение на лихвите в САЩ, доведоха до съществен отлив на капитали от развиващите се пазари.

Финансови трудности

„Опасността от нова финансова волатилност нараства, от провежданите от централните банки политики, през последните няколко години. Това доведе до изключително продължителен период на крайно ниски лихви, в среда на растящ дълг в някои страни. В търсене на по-висока доходност, някои активи регистрираха сериозно повишение в цените си“, според доклада на ОИСР.

Политическа несигурност

От ОИСР посочват и политическата несигурност, като сериозен източник на сътресения. „Доверието в правителствата се понижава, както и в политическите системи като цяло. Това може да доведе до трудности за правителствата в някои страни и съответно до политически кризи“, се казва в доклада.

Въпреки нарастване на политическите рискове сред БРЕКЗИТ и президентските избори в САЩ, пазарите игнорират това и ставаме свидетели на непрестанното им повишение.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *