понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Защо златото се харесва от някои експерти, въпреки спада му?

Защо златото се харесва от някои експерти, въпреки спада му?

Акциите поскъпнаха до нови исторически рекорди, след изборната победа на Тръмп. Това, в съчетание с поскъпването на долара до нови многогодишни върхове, направи златото не толкова привлекателна за инвеститорите алтернатива. И напълно логично, благородният метал отбеляза съществен спад.

Според някои технически анализатори, най-големият индексен фонд, базиран върху цената на златото, е подложен на съществен низходящ натиск, след пробива на цената под 200-дневната пълзяща средна величина на фонда.

злато

Акциите на индексния фонд SDPR Gold Shares, се понижиха с 13%, спрямо най-високите им нива, постигнати през юли.

„Инвеститорите трябва да направят крачка назад и да се замислят върху факторите, предопределящи движението в цената на златото“, коментира Роб Лътс, ръководител на Cabot Wealth Management. „Благородният метал диверсифицира инвеститорските портфейли, като в същото време намалява зависимостта им от пазарната волатилност и е добра защита срещу инфлация и политическа, и икономическа несигурност“, припомня Лътс.

Защо в злато?

За Лътс, инфлацията е сериозен повод за опасения, в среда на рекордна глобална задлъжнялост. Силно задлъжнелите страни, използват инфлацията за справяне с дълговите си проблеми, припомня още експертът.

„Все още сме в бичи цикъл за цената на златото“, прогнозира Лътс, като добавя, че дебатите свързани с дефицита и дълговете на САЩ и останалите суперикономики, до голяма степен ще предопределят това. Експертът смята, че връщане на златото, до нива над 1 300 долара през следващата година, е напълно реалистично.

Дейвид Маза, ръководител на звеното за анализи на индексните фондове SDPR, вижда още една добра причина, инвеститорите да купуват индексни фондове, базирани на злато. А именно, политиките на Тръмп, по отношение на регулациите и данъците, все още са далеч от конкретизирани. Или това, което обеща Тръмп и на което всички пазарни участници се надяват, той да направи по време на своя мандат, все още е далеч от реализиране, а някои негови идеи е много вероятно дори никога да не станат реалност.

А това, може да означава волатилен пазар в бъдеще, смята Маза. „Златото има навика да се представя най-добре, когато пазарите се представят слабо. Аз не бих бързал с продажбите си на злато все още“, коментира още анализаторът.

От изборите в САЩ, до момента, индексните фондове, инвестиращи в злато, станаха свидетели на отлив на капитал от тях, в размер на 1.79 милиарда долара.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *