събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Защо автономните автомобили ще са по-сигурни?

Защо автономните автомобили ще са по-сигурни?

Автомобилните производители и технологичните компании се надпреварват в сферата на автономните автомобили, за това кой ще представи на пътя първия, напълно автономен автомобил. Това се очаква да се случи в рамките на следващите пет години.

Залозите са сериозни, предвид на прогнози на компании като GS, че до 2030-та година 60% от продажбите на нови автомобили в САЩ, ще се падат именно на автономните автомобил.

Собствениците на тези автомобили най-отворени към автономните коли

И докато всяка компания има различни мотиви в това да инвестират в автономните технологии, всички са единодушни, че основният ефект от новата технология, ще е по-голямата безопасност.

autonomy cars

Това може да създаде въпроса – „Как автомобил без шофьор в него, може да е по-безопасен, от такъв с човек зад волана?“.

Всичко опира до новите технологии…

Автономните автомобили, ще имат възможност да следват почти свръхчовешко поведение, благодарение на сензорите с които са оборудвани.

С тях, те ще могат да са запознати с всичко случващо се около тях. Сензорите ще дават „тонове информация“ на автомобилите, която те ще обработват и благодарение на която ще могат да вземат „информирани решения“.

В допълнение, в поведението на автомобилите се залага и факторът „как човек би реагирал в определени ситуации“, на база данните от сензорите.

„Хората имат усещания, имат очи и уши, като нерядко реагират и инстинктивно на пътя. Въз основа на информацията за пътната обстановка и случващото се на пътя, мозъкът взема решение за определена реакция. При автономните автомобили трябва да се заменят тези усещания“, коментира Данни Шапиро, главен директор на отдела за автомобилни чипове в Nvidia, в интервю пред бизнес изданието Business Insider.

Част от сензорите, използвани при автономните автомобили, включват камери, радари, лазери и ултрачестотни сензори. В допълнение идват GPS-и и картови технологии, подпомагащи автономните автомобили.

И макар сензорите да имат определени силни и слаби страни, като цяло, те дават достъп до голяма база от данни, която се анализира по предварително зададен начин.

Цялата набрана информация се залага в „мозъка“ на автомобила, за да могат да се вземат решения за конкретни действия. Един от водещите производители на „мозъци“ е чип-производителят Nvidia.

Автопилотът на Tesla, ползва именно чипът на компанията – Drive PX2, който е от последно поколение.

„В мозъка на автомобила, всичко изглежда като видео-игра. Ние на практика пресъздаваме света в 3D-формат“ коментира още Шапиро.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *