събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Защо да пестите 10% от дохода си, няма да ви е достатъчно за спокойни старини?

Защо да пестите 10% от дохода си, няма да ви е достатъчно за спокойни старини?

Финансовите експерти, често съветват, да заделяте 10% от текущия си доход за подсигуряване на спокойни старини, когато се пенсионирате на 65 годишна възраст.

Сега ще покажем обаче, защо този процент може и да не ви е достатъчен, за да достигнете до желаната цел…

Има две широкоразпространени финансови правила, които финансовите експерти използват относно това, колко трябва да заделяте, за да си подсигурите нормален живот след пенсия.

Четирите най-важни неща, които да направите преди пенсиониране?

Първото е „правилото 20“. Според него за всеки долар разход, необходим ви за пенсиониране, трябва да сте спестили 20 долара. Или, да кажем, че работите за среден годишен доход от 15 000 лева. За да запазите стандарта си същия, когато се пенсионирате, ще имате нужда от спестени 300 000 лева.

пенсионери

Или казано по друг начин, ако пестите 10% от годишния си доход, или 1 500 лева, то след 40 години ще имате 282 000 лева, ако започнете да пестите от 25 годишна възраст, при норма на възвръщаемост от 6.5%.

И макар сумата да е близка, до правилото 20, реалистично хората трябва да заделят по-голям процент от дохода си.

Според друго популярно правило – правилото на четирите процента, това което можете да теглите на година от спестяванията си, след като се пенсионирате е 4% от спестяванията ви, за да ви стигнат средствата, в рамките на живота ви.

Да кажем, че искате да заместите 80% от дохода си преди пенсиониране. В нашия случай този процент е 12 000 лева (осемдесет процента от 15 000 лева). За да бъде тази сума 4%, то трябва да имате спестени 300 000 лева.

Тази сума отново е под сумата която се получава, ако заделяте 10% от дохода си, в продължение на 40 години, или от 25 годишна възраст.

Каква обаче, на практика е реалността? Хората рядко започват да пестят за пенсиониране, докато са толкова млади, като мислят за по-наложителни, според тях, текущи нужди, като покупката на имот, отглеждането на деца и спестяване за тяхното образование.

Мнозинството от хората, започват реално да се замислят и да пестят за пенсиониране, обикновено след навършване на 35 годишна възраст, а често дори и след 40-те.

Това прави обаче, необходимо да заделят далеч над 10%. Например, ако започнат да пестят на 35-годишна възраст, то за да достигнат посочената сума от 300 000 лева, те трябва да заделят по 3 473 лева на година, при норма на възвръщаемост от 6.5%, което е над 20% от дохода им, в разглеждания случай при доход от 15 000 лева.

Ако се сетят да пестят след като навършат 40 години пък, ще трябва да отделят по 5 094 лева на година, или над 30% от дохода си.

В допълнение трябва да разгледаме и фактора с доходността. При едно лошо стечение на обстоятелствата и по-малка от посочената в размер на 6.5% годишна доходност, заделяне на 10% от дохода, става крайно недостатъчен, дори и ако започнете да пестите на 25 годишна възраст.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *