неделя , април 30 2017
Начална Страница / Актуални / Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Ето защо да започнете да пестите за пенсиониране, когато сте на 20 години

Вече няколко пъти отправяме предупреждение към спестителите, че колкото по-рано започнат да пестят, толкова по-лесно и без особени усилия ще достигнат своите пенсионни цели. Причината – факторът време, и капитализиране на спестяванията им, които са най-големите им приятели.

За тези които смятат, че да се пести за пенсиониране, докато си в 20-те си години е „лудост“, ето нещо върху което да се замислят…

Всъщност става въпрос за една графика, която е изключително популярна в инвестиционните среди.

Най-важното нещо, за да си гарантирате спокойното пенсиониране

Да кажем, че имаме двама души – Иван и Мария.

Иван започва да пести на 25 години по 5 000 лева на година, като спира да заделя средствата на 35-годишна възраст. За разлика от него, Мария забавя процеса на спестяване до 35-та си годишна възраст, като спестява докато се пенсионира на 65-годишна възраст.

Всъщност за посочения период Иван спестява и инвестира общо 50 000 лева. За разлика от него, Мария заделя три пъти повече – 150 000 лева за целия период.

пенсиониране

Сигурно си мислите, че Мария, която е инвестирала повече средства с цената на лишения, разполага с повече средства, когато се пенсионира на 65 години? Изненада… Иван е по-богат, макар и с далеч по-малко усилия и спестени средства.

Така, че по-ранния старт на спестяването се възнаграждава от необходимостта за по-малко време на заделяне на средства в бъдеще, благодарение на фактора капитализиране на средствата с годините.

Провери също

искате пенсия от 1000 лева

Колко е спестило средното американско домакинство за пенсионирането си?

Голяма част от американците, подобно на българите не са спестили за спокойното си пенсиониране. „Близо …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *