неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Защо Фед не повиши лихвите?

Защо Фед не повиши лихвите?

Световните индекси се повишиха, а доларът се понижи до най-ниските си нива спрямо йената, след като напълно очаквано Фед не повиши нивото на лихвите.

„Смятам, че централните банки започват да губят доверието на пазара“, коментира основателя на Grant’s Interest Rate Observer – Джим Грант, в интервю за финансовото издание CNBC.

Примката за световната икономика се затяга, финансова криза все по-неизбежна

От резерва изразиха мнение, че щатската икономика не е готова за подобно действие. От там обаче, повишиха шансовете до края на тази година да станем свидетели на повишение на лихвите.

Намаляха очакванията на пазара за повишение на лихвите за следващата година – до две подобни действия, спрямо настоящите очаквания за три увеличения.

фед

На въпроса дали настоящата политика на ултраниски лихви не е съдействала за „балонизиране на фондовите пазари“, ръководителя на Фед заяви, че щатските индекси не са в тази територия, като финансовите им оценки са близки до тези в исторически план.

„Нулеви лихвени нива означават, че са налице проблеми за икономиката, че нещо не е нормално. Има нещо за което трябва да се тревожим. Това е израз на високо притеснение от страна на централната банка“, коментира още Грант.

Може би до голяма степен, Йелън се опасява да не повтори грешката от предходни резки повишения на лихвите, които според експерти, са съдействали за последвали щатски рецесии.

Като друга причина се сочи, твърде голямата академичност на състава на комитета по парична политика, които са твърде уверени в собственото си „експертно мнение“, смята още Грант.

„Сред гласуващите членове на комитета по парична политика днес имаме седем доктора по икономика, които на практика мислят по един и същ начин и в един и същ формат. Смятам, че сме в плен на съмнителни псевдо-научни претенции за обоснованост на решението.“, коментира още специалистът по лихви.

В допълнение, решението на резерва най-вероятно е било повлияно от случващото се в Европа и все още стимулиращите действия от страна на други водещи централни банки по света, като европейската и японската.

Иначе, решението дойде добре дошло за пазара. Щатските индекси се повишиха, като широкият S&P 500 добави 1.1% към стойността си. Доларът се понижи спрямо останалите основни валути, като спрямо йената се търгува при нива от 100.38 йени, или най-ниските си нива от близо месец.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *