Начална Страница / Актуални / Ето защо финландското образование е най-доброто в света…

Ето защо финландското образование е най-доброто в света…

Финландското образование е най-доброто в света, според последни изследвания. Това обаче, не винаги е било така…

През 60-те години на миналия век образованието в страната е било посредствено, като е попадало някъде около тридесета позиция в световната класация.

Вижте още: Какво трябва да правите, за да са успешни децата ви

На Финландия това не й се е нравило и страната се е заела с реформа в образованието си, решавайки да изпробва и приложи някои нестандартни идеи.

Именно въвеждането на тези непопулярни мерки, води до бързо изкачване в международната класация, директно до първа позиция…

Как са постигнали това?

Истината е, че реформата започва още с най-малките, където се поставят основите на „нетрадиционната“ образователна система, излизаща извън общоприетите стандарти.

образователна система

Ето отговора на този въпрос, който може да послужи като източник на добри идеи за българското министерство на образованието.

А тайната е… Децата нямат домашни! Тя е разкрита директно от министърa на образованието във Финландия.

„Домашните“ се правят в училище и се редуцират максимално. Децата трябва да имат повече време за да са деца, да се наслаждават на игри и живота, разкрива министърът на образованието.

Децата се насърчават да играят, да се катерят по дърветата. А когато на тях видят някакво непознато насекомо, се стимулират от учителите  да разкажат за него на следващия ден в училище.

school4

Малките ученици ходят по-малко на училище. Например в понеделник те посещават училище три часа, във вторник четири и т.н. На седмица им се събират около 20 часа в училище.

По-малкото натоварване се обяснява с факта, че мозъкът на децата трябва да си почива. Ако се натоварва постоянно, то те спират да запомнят и да се учат, смятат експерти. Тоест няма смисъл от голямо натоварване.

Учениците във Финландия имат най-кратките учебни дни и учебни години в целия развит свят. Те обаче, се справят по-добре, като ходят на училище по-малко.

време за игри

„Опитваме се да ги научим да са щастливи индивиди. Да уважават останалите и себе си“, коментира финландски учител по матетематика.

Когато учениците имат възможност да играят, да се социализират с приятелите си и да растат щастливи хора, то те стават много по-добри ученици, смятат финландските експерти.

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …