неделя , февруари 19 2017
Начална Страница / Актуални / Три причини защо хеджфондовете губят от своя „блясък“

Три причини защо хеджфондовете губят от своя „блясък“

Секторът на хеджфондовете експлоадира през последните двадесет години. Средната годишна възвръщаемост на много от тях, бе далеч над средната за пазара, което инициира сериозно повишение на таксите на индустрията.

Предимствата на индексните фондове пред хеджфондовете?

Тази индустрия обаче, губи от „своя блясък“ през последните няколко години. Ето и трите основни причини за това.

Те спряха да хеджират

Както сочи името на тези фондове, основната им функция, би следвало да е предпазват инвеститорите в моменти на кризи и по-сериозен спад на пазара, чрез внимателен подбор на позициите.

хеджфондове

Конкуренцията между фондовете обаче, за по-голяма доходност, която да оправдае високите им такси и комисиони, направи така, че много от тях предприемаха прекомерни рискове, които често не се оправдаваха.

Така хеджфондовете загубиха основната си характеристика – а именно да предпазват капитала на инвеститорите. Много от тях регистрираха големи загуби, следствие на което бяха закрити. А причините често бяха едни и същи – поемане на прекомерно големи залози, които не се оправдаваха.

Ливъридж

ливъридж

Защо да инвестират един долар, когато може да се вземе един долар от инвеститорите, а да се инвестират два, три, или дори четири долара? Много от фондовете прибегнаха до това да ползват заемен капитал, който да повишава размера на инвестираните средства. С ползването на „финансов лост“ обаче, се увеличават не само печалбите, но и загубите.

Както казва Бъфет защо ви е да ползвате ливъридж, ако сте добър в инвестициите? Ливъриджът само може да доведе до провали с течение на времето.

Нисък вход, слаби резултати

Регулацията на хеджфондовете все още е много слаба в световен мащаб. Към днешна дата, почти всеки може да отвори нерегулиран фонд, или партньорство с инвестиционна цел и да убеди достатъчно голям брой инвеститори, за да просъществува.

hedge fund myth

Това неимоверно доведе след себе си и много „некачествени“ фондове, които не издържаха теста на времето и накараха много инвеститори да загубят доверие в този род инвестиционни схеми.

И накрая, но не на последно място, трябва да отбележим и високите такси и комисиони на този род инвестиционни схеми, които освен всичко, се представят и с традиционно далеч по-слабо представяне от пазара, през последните пет години.

Провери също

самолети

Колко струва една минута непланирано спиране на производството?

Минутите имат различно изражение за хората и за компаниите. Всъщност няколко минути или часове непланирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *