събота , февруари 25 2017
Начална Страница / Актуални / Защо да изберете ипотечен кредит в лева?

Защо да изберете ипотечен кредит в лева?

Когато стигнете до момента с теглене на ипотечен кредит, за покупка на имот, неимоверно ще се изправите пред въпроса – кредит в лева или в евро?

Повечето кредитни експерти ще ви посъветват, че е почти едно и също, защото левът е обвързан с еврото, но много по-удобно ще ви е да изтеглите кредита в левове, защото доходите ви са в българска валута и така няма да ви се налага неудобството да превалутирате при всяка вноска.

Всъщност това е напълно вярно…

Има обаче, и още едно нещо, което да наклони в полза на това да изберете креди в лева, при почти идентичните лихви и разходи между двата типа кредита.

лев, евро

За кредитополучателите най-важния въпрос е какви са перспективите в бъдеще, особено когато говорим за период от примерно двадесет и пет години, в който ще погасявате ипотечния кредит.

Кой може да ви гарантира, че валутния борд все още ще е реалност, а лева ще е обвързан с еврото при настоящия фиксинг?

Защо кредитите са необходимото зло и как да ги използваме правилно

Дали няма да дойде на власт някой „финансов експерт“, който да реши, че е време левът да бъде „развързан“ и да започне да поевтинява спрямо еврото, за да се стимулира родната икономика и износа?

А какво ще означава това за кредитополучателите. Техните вноски, които са в евро, ще започнат да изискват повече левове за тяхното покритие (при обезценка на лева).

Кредитополучателите в ЦИЕ, които решиха да „хитруват“, вземайки кредити в швейцарски франкове, заради по-ниските лихви, усетиха с пълна сила бича на „поскъпващия швейцарски франк“, който на практика оскъпи кредитите им с 30 и повече проценти…

Ако не в депозити, то в какво да държите спестяванията си?

Така, че ако вземете кредит в евро и настъпи някакъв катаклизъм, който да доведе до разделяне на еврото и лева и обезценката на националната ни валута, можете да се окажете в много неблагоприятна позиция.

Например в съседна Румъния, която се присъедини заедно с нас в ЕС, но се отличава с независима валута, еврото поскъпна с 31% спрямо леята за последните девет години. Сами си направете изводите…

Провери също

ван

Невероятни крайности предприемани от хора, за да пестят

Да живееш под възможностите си е едно от основните правила за забогатяване. Някои хора обаче, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *