неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Защо младите американци „зарязват“ банките?

Защо младите американци „зарязват“ банките?

Щатският пазар до голяма степен оформя тенденциите по отношение на много сектори. Не е изключение и банковия сектор в страната. А там се наблюдава тенденция на това младите между 18 и 36 годишна възраст да „изоставят банките“.

Л. Хампарцумян: Малко сме подранили за „смъртта на банките“

Много се говори за причините за тази тенденция. И докато технологичната революция е една от тях, като друга се сочат високите банкови такси.

Всъщност, според доклад на Accenture, от 11-те процента от хората, сменили банката си през 2015-та година, 19% са били именно млади хора в посочената възрастова група.

151026_BestBanks_OutrageousFees

Основните мотиви за смяна на банката са намирането на по-евтин продукт, или банка с по-добра локация, според консултантската агенция.

Този въпрос обаче, е много по-сложен отколкото изглежда. Според други експерти, част от причината е, че банките „зарязват“ младите. Такова мнение изразява Алекс Таб, главен оперативен мениджър в Tabb Group, финансова компания. Според Таб, младите напускат банковия пазар, защото нямат избор.

„Оказва се, че не младите зарязват банките, а банките зарязват младите“, коментира Таб, пред финансовото издание Yahoo Finance. „Банките използват сложна система от оперативни такси, които целят да изкарат от системата лошите си клиенти, които често са именно млади хора на възраст между 18 и 36 годишна възраст“, коментира финансовия експерт.

В допълнение около 80% от търговските банки използват споделена информация за клиентите си. С други думи, когато един клиент бива „изгонен“ от една банка, заради недобросъвестно плащане на задълженията си, достъпът му до другите банки автоматично се отрязва.

Таксите по овърдрафтите са едно от основните предизвикателства пред младите хора. Покриването на задължения с дебитната карта, без за това да са налице достатъчно средства, е често срещана практика сред клиентите на американските банки. Затова обаче, на последните често им се налагат сериозни такси.

Това е една от причините, които изваждат от банковата система хората с по-ниски доходи, които отново обикновено попадат в групата на младите.

Според данни на MoneyRates.com, поддържането на спестовна сметка, струва средно на американците 159 долара. Това включва месечни такси за поддръжка, разходи за теглене от банкомат, поддържане на минимален баланс по сметката и такси за овърдрафт.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *