събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Защо всички мразят Уолстрийт?

Защо всички мразят Уолстрийт?

Ръководителят на една от най-големите инвестиционни банки в света, по случайност разкри защо всички мразят Уолстрийт.

По време на годишното събрание на акционерите на банката, Лойд Бланкфейн заяви, че светът се нуждае от повече „увереност“.

Когато хората са уверени, те са склонни „да повишават капитала си, да купуват акции, да инвестират повече в бизнеса си“, коментира Бланкфейн.

лойд бланкфейн

Това обяснение звучи „логично и правилно“. Когато хората мислят какво могат да направят със спестяванията си, често проблемът с „увереността“ е критичен за инвестиционните им решения.

Това което Бланкфейн пропусна да спомене обаче, е че финансовата криза, скандалите, измамите и сянката хвърлена върху финансовата индустрия, във връзка с опитите й да се манипулират лихвите, валутите и металите, до голяма степен са предопределили загубата на инвеститорската увереност.

Нещо повече, именно Goldman Sachs хвърли сериозна сянка върху това, че е нарушила основно правило в инвестиционната общност през изминалата седмица. Анализаторът на банката Патрик Арчъмбоулт повиши инвестиционната оценка на компанията до „купи” и им даде ценови таргет от 250 долара.

Само два часа по-късно стана ясно, че Tesla планира продажбата на акции на стойност 2 милиарда долара, за да финансира производството на новия си евтин модел Model 3, като един от двамата брокери по продажбата на новите акции е именно Goldman.

Вижте още: Най-великите инвеститори на всички времена

Сред инвеститорите се появиха сериозни опасения, свързани с независимостта на двете звена – това за проучване и това за инвестиционно банкиране, предвид на малката разлика между двете събития.

Още едно обяснения видяхме през миналата седвица, относно това какво не е наред със света, като то бе дадено от главния икономист на британската централна банка – Андрю Халдейн.

„Налице са доказателства, микро- и макро-икономически, които предполагат че отделяме твърда голяма роля на създаването на стойност. На микрониво липсва ясно доказателство, за наличието на увереност, че компаниите правят достатъчно за създаване на стойност. На макрониво, когато погледнем към голям брой страни и за достатъчно дълъг период, няма доказателства, че високото ниво на доверие е свързано с по-висок икономически ръст. Казано по друг начин, няма доказателство, че по-високата норма на финансово доверие, се свързва с по-висок ръст на икономиката“, коментира Халдейн.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …