неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Защо да инвестирате на развиващите се пазари?

Защо да инвестирате на развиващите се пазари?

Медиите постоянно ни заливат с лоши новини за развиващите се пазари, а опасенията за Китай са в основата на почти всички предупреждения за появата на нова финансова криза. Може би ще си помислите, че в подобна среда, борсите на развиващите се пазари се представят ужасно? Грешен отговор…

Индексният фонд iShares MSCI Emerging Markets ETF, определян като барометър за представянето на развиващите се пазари се повиши със 17.82% от началото на годината, изпреварвайки над два пъти доходността на широкия щатски индекс S&P 500 от 7.62%.

За сравнение, индексът следящ развитите световни пазари в лицето на iShares MSCI EAFE ETF (EFA), добави едва 3% към стойността си от началото на годината.

Emerging_Markets

Така, че развиващите се пазари може и да са наложителна част от вашия портфейл, особено ако очаквате доброто представяне на фондовите пазари по света да продължи, коментират пазарни експерти.

Въпросът е как да се инвестира на тези пазари дългосрочно?

Не и без особено голямо внимание, смята Рич Месина, вицепрезидент на E-Trade Financial (ETFC).

„Много от инвеститорите следват правилото 60 на 40, като 60% от средствата им са насочени към акции. Инвестициите на развиващите се пазари трябва да са може би около четири процентни пункта от тези 60%“, съветва още Месина.

Според Дъглъс Кот, главен инвестиционен стратег на Voya Investment Management, инвеститорите трябва да имат алокация към развиващите се пазари, за да не изтърват потенциалното им силно повишение, ако останалите пазари продължат в посоката си нагоре.

„Широкият щатски индекс S&P 500 регистрира изпреварващ ръст за периода между 1995 и 2000-та година, след това обаче, един глобално диверсифициран портфейл биеше по доходност систематично представянето на широкия индекс“, припомня Кот. „Така, че с добавяне на развиващите се пазари към портфейла си, ще намалите този риск от изоставащо представяне на щатския индекс в бъдеще“.

Развиващите се пазари с най-голям седмичен ръст от юли

В допълнение Кот припомня, че в миналото щатската икономика е имала лъвски пай от световната икономика. През 2003-та година, нейния дял е бил в размер на 80% от световната икономика. През 2015-та година обаче, този процент е вече 60.

Най-простият начин инвеститорите да придобият експозиция към развиващите се пазари е чрез индексните фондове базирани на тях. Те насочват инвестициите си предимно към пазарите на Китай, Южна Корея, Бразилия, Тайван и Индия.

За да се намалят рисковете, инвеститорите могат да се фокусират в по-голяма степен към страни с излишъци по текущите им сметки, съветва още Кот.

„Възможно е и да се случат лоши неща в страни като Бразилия, ЮАР и Индия, които са станали заложници на своя фундамент“, смята още пазарния експерт. В допълнение, политическите рискове в Турция са сериозен фактор.

Подобряващ се е фундаментът в страни като Перу, Индонезия и Виетнам.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *