четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Наемите в Барселона са по-достъпни от тези в София

Наемите в Барселона са по-достъпни от тези в София

Барселона е една от водещите туристически дестинации. Притокът на туристи прави така, че наемите в града да са при едни доста високи нива, което е напълно логично. Когато към това добавим и факта, че Испания не е сред европейските лидери по заплати и стандарт на живот, а безработицата е при ниво над 20% в страната, картинката за испанците изглежда още по-неприятна.

Апартаментче в центъра на Барселона, или пентхаус в квартал Гоце Делчев?

Сигурно ще си помислите от всичко казано до тук, че имотният пазар в Барселона е много по-недостъпен за испанците, от този у нас. А какво ще кажете, ако ви кажем, че ситуацията в родната столица е далеч по-лоша!

Ето как изглеждат цифрите…

barsa

Среден наем на тристаен апартамент извън центъра на Барселона е при ниво от 874.21 евро, според статистиката. За сравнение, средния наем на тристаен апартамент в София е при ниво от 450 евро.

И докато дотук, нещата изглеждат сравнително добре, те се променят сериозно, когато съпоставим тези наеми със средния разполагаем доход. Според статистиката на изданието numbeo.com, средната чиста заплата в Барселона, е при ниво от 1 405 евро, докато в София, тя е 533 евро.

Или казано по друг начин, наемът съставлява 62.2% от доходите на средния барселонец, на фона на 84.5%, за средния софианец.

Всъщност не само наемите съставляват по-малък процент от доходите в Барселона. Въпреки, че като цяло потребителските стоки са средно с около 40% по-ниски в София, в сравнение с тези в каталунската столица, стандарта на живот в столицата ни, е с около 30% по-нисък, в сравнение с Барселона. Това благодарение на далеч по-ниските доходи за столичани.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *