сряда , март 29 2017
Начална Страница / Актуални / Защо шестчасовият работен ден е по-добрата алтернатива?

Защо шестчасовият работен ден е по-добрата алтернатива?

От известно време в Швеция се провежда експеримент, няколко бизнеса от различен тип са въвели шестчасов работен ден, вместо традиционният осемчасов . Резултатите са много обнадеждаващи – налице е повишение на продуктивността и по-голямо задоволство и щастие сред работещите.

Медицински дом, болница, автомобилен завод и стартъп са участниците в експеримента с по-кратък работен ден.

В медицинският дом за грижи за възрастни хора, с 89 сестри, са отчетени повишени стандарти в полагането на здравна грижа. Служителите споделят, че вече не са изморени през цялото време и са много по-концентрирани в работата си.

Ортопедичната болница, също е преминала към 6-часов работен ден за своите 89 сестри и доктори в началото на тази година. Болницата е наела 15 допълнителни служителя, за да се компенсират по-малкото часове. От тогава обаче, по-малко хора от персонала са се разболявали и са направени повече операции. Пациентите също са чакали по-малко за интервенция.

шестчасов работен ден

„От години ни учат, че осемчасовият работен ден е оптимален“, коментира Андерс Хитландер, изпълнителен директор на болницата. „Но аз мисля, че трябва да отправяме предизвикателства към общоприетите норми и да пробваме нови идеи, ако искаме да повишим производителността“.

Заводът на Toyota в Готенбург е бил първият преди 13 години, въвел намаления работен ден, като своя политика, както и стартъпът Brath през 2013-та година. Резултатите са, че производителността и печалбите са се повишили и на двете места.

Експериментът подкрепя все по-честите изследвания, сочещи, че по-кратки работни седмици, са по-добри.

Изследване на психолога К. Андерс Ериксон сочи, че хората са продуктивни през четири или пет часа на концентриран труд. След този пик, производителността им рязко се понижава и те често развиват „лоши работни навици“, като например да прекарват времето си в социалните мрежи.

Провери също

Този класически автомобил е поскъпнал с 58 000%

Какво прави един класически автомобил много добра инвестиция? Серия от фактори, съчетани по един идеален …