понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Защо щатските индекси могат да се насочват към новогодишно рали?

Защо щатските индекси могат да се насочват към новогодишно рали?

Акциите и облигациите са скъпи… Корпоративните печалби забавят ръста си… Икономиката забавя темповете си… Дълговете са при рекордни нива… Все повече от великите инвеститори предупреждават за предстоящи трудности…

Може би ще си помислите, че в подобна среда щатските индекси се понижават?

Не точно… На широкия S&P 500 му е изключително трудно да пада, като е само на около три процента от историческия си връх. В същото време волатилността е почти рекордно ниска.

GS: Пет причини, защо щатските индекси ще падат

Та какво може да означава всичко това? Една от възможностите е, че ръстът за щатските индекси може да не е приключил поне в краткосрочен план. Много е вероятно да се насочваме към традиционното за края на годината новогодишно рали и така наречения „януарски ефект“.

щатски индекси

Всъщност за потенциално предстоящо повишение на щатските индекси говори още един контраиндикатор – размерът на свободните средства на институционалните инвеститори.

Мениджърите на фондове, държат 5.8% от активите си свободни през октомври, спрямо 5.5% през септември.

Този процент е най-висок от ноември 2001-ва година, след терористичните атаки от 11-ти септември, като е по-висок дори от пика по време на финансовата криза от 2008-ма година.

Според Майкъл Хартнет от BAML, този голям размер на свободни средства, може да сочи, че портфолио-мениджърите са прекалено негативно настроени, а пазарът е дори „свръхпродаден“.

Като допълнение на тази теза е фактът, че почти отвсякъде се чуват опасения за пазара. А такива и в подобни размери, не са типични за моменти на формиране на пазарен връх, припомнят специалистите.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *