петък , февруари 23 2018
Начална Страница / Актуални / Защо щатските компании държат кеш в размер на 1.7 трилиона долара?

Защо щатските компании държат кеш в размер на 1.7 трилиона долара?

В среда на рекордно ниски лихви, щатските компании стоят върху планина от кеш. По-точно казано, върху 1.7 трилиона долара. Това са 1 700 милиарда долара към края на 2015-та година!

Как щатските компании „пудрят“ резултатите си?

Само петте компании с най-голям кеш – Apple Inc., Oracle Corporation, Cisco Systems Inc., Microsoft Corporation и Alphabet Inc., държат 500 милиарда долара в кеш, или близо една трета от общия такъв.

За сравнение, петте компании с най-много разполагаеми средства, са притежавали 27% от общия през 2014-та и 25% през 2013-та година, според данни на рейтинговата агенция Moody’s.

Рекордният кеш на компаниите, няма как да не повдига резонния въпрос, защо компаниите правят това?

мултимилионер

Първата и най-очевидна причина е – от данъчни съображения, за намаляване на плащаните данъци. Особено с пълна сила важи това за компании с чуждестранни подразделения. Този род компании местят огромни по размер от кешовите си запаси към страните от ЕС.

През изминалата година в страни от ЕС, щатските компании са държали 1.2 трилиона долара от кеша си. Това е повишение спрямо 1.1 трилиона долара само година по-рано.

Или казано по друг начин, щатските компании държат 72% от наличните си средства извън пределите на САЩ. Това е ръст от 8 и 14 процентни пункта спрямо предходните две години.

Прогнози на Moody’s сочат, че плановете на щатските компании едва ли ще се променят, освен ако не видим основна реформа на данъчната система в САЩ.

Друга причина, щатските компании да държат подобен по размер кеш е повишението на дивидента. През изминалата година те са раздали рекордните 404 милиарда долара под формата на дивиденти и до голяма степен е логично да държат кешови запаси, ако планират да продължат да увеличават дивидента си.

Ръстът от 4% в изплатения през изминалата година дивидент обаче, трудно обяснява повишението с 8% в наличните средства.

Рекордният кеш на щатските компании обаче, носи редица негативи след себе си. Основният е фактът, че като не разходват средствата си, те не съдействат за стимулирането на икономиката и разкриването на нови работни места.

В допълнение, щатските компании могат да съхраняват средства за „следващото голямо нещо“ в сектора им, което да наложи осъществяване на поглъщания и придобивания, за да запазят лидерските си позиции.

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *