понеделник , януари 23 2017
+500
Начална Страница / Актуални / Защо щатските компании държат кеш в размер на 1.7 трилиона долара?

Защо щатските компании държат кеш в размер на 1.7 трилиона долара?

В среда на рекордно ниски лихви, щатските компании стоят върху планина от кеш. По-точно казано, върху 1.7 трилиона долара. Това са 1 700 милиарда долара към края на 2015-та година!

Как щатските компании „пудрят“ резултатите си?

Само петте компании с най-голям кеш – Apple Inc., Oracle Corporation, Cisco Systems Inc., Microsoft Corporation и Alphabet Inc., държат 500 милиарда долара в кеш, или близо една трета от общия такъв.

За сравнение, петте компании с най-много разполагаеми средства, са притежавали 27% от общия през 2014-та и 25% през 2013-та година, според данни на рейтинговата агенция Moody’s.

Рекордният кеш на компаниите, няма как да не повдига резонния въпрос, защо компаниите правят това?

мултимилионер

Първата и най-очевидна причина е – от данъчни съображения, за намаляване на плащаните данъци. Особено с пълна сила важи това за компании с чуждестранни подразделения. Този род компании местят огромни по размер от кешовите си запаси към страните от ЕС.

През изминалата година в страни от ЕС, щатските компании са държали 1.2 трилиона долара от кеша си. Това е повишение спрямо 1.1 трилиона долара само година по-рано.

Или казано по друг начин, щатските компании държат 72% от наличните си средства извън пределите на САЩ. Това е ръст от 8 и 14 процентни пункта спрямо предходните две години.

Прогнози на Moody’s сочат, че плановете на щатските компании едва ли ще се променят, освен ако не видим основна реформа на данъчната система в САЩ.

Друга причина, щатските компании да държат подобен по размер кеш е повишението на дивидента. През изминалата година те са раздали рекордните 404 милиарда долара под формата на дивиденти и до голяма степен е логично да държат кешови запаси, ако планират да продължат да увеличават дивидента си.

Ръстът от 4% в изплатения през изминалата година дивидент обаче, трудно обяснява повишението с 8% в наличните средства.

Рекордният кеш на щатските компании обаче, носи редица негативи след себе си. Основният е фактът, че като не разходват средствата си, те не съдействат за стимулирането на икономиката и разкриването на нови работни места.

В допълнение, щатските компании могат да съхраняват средства за „следващото голямо нещо“ в сектора им, което да наложи осъществяване на поглъщания и придобивания, за да запазят лидерските си позиции.

Plus500

Провери също

милиардери

Искате ли да знаете дали ще станете богат?

Има една поговорка, че „всички се раждаме равни“. Както се казва обаче, някои се раждат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

plus500