понеделник , януари 22 2018
Начална Страница / Актуални / Защо златото може да продължи да поскъпва?

Защо златото може да продължи да поскъпва?

Златото бе големият печеливш през първото тримесечие на годината. То поскъпна до нива над 1 200 долара за унция последните седмици, след като бе един от най-зле представящите сi класове активи през последните няколко тримесечия.

Най-големият индексен фонд, базиран върху цената на златото – SPDR Gold Shares, добави 14.3% към стойността си през първите три месеца на годината, на фона на загубата за широкия индекс от 7.82%.

За последните пет години, акциите на златния фонд са загубили 12.58% от стойността си, докато широкия щатски индекс се е повишил с 38.85%.

Това издига на преден план възможността, доброто представяне на златото през следващите тримесечия да продължи…

Защо ли?…

421

Традиционно златото винаги се e приемало като добър инструмент за защита от инфлация и борсови сривове. Налице е тенденция то да поскъпва в моменти на акумулиране на паричната политика и повишение на лихвите от страна на Фед.

Именно такъв период предстои за щатската икономика. И макар инфлацията да е все още „мираж“ на този етап, поскъпването на петрола в условията на ръст на заплащането на щатските работници, могат да са добро огнище за нея през следващите години.

Подобна бе и ситуацията по време на финансовата криза от 2008-2009 година, когато бе налице сериозно повишение в цената на златото, когато благородния метал достигна исторически рекорд при над 1 900 долара за унция.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

Осем книги, които всеки предприемач трябва да прочете

Септември традиционно се свързва със старта на новия бизнес сезон. Това е времето, когато бизнес …