събота , февруари 24 2018
Начална Страница / Актуални / Застрахователните дружества ги е страх да инвестират в акции

Застрахователните дружества ги е страх да инвестират в акции

Застрахователните дружества в световен мащаб са едни от най-големите институционални инвеститори на фондовите пазари.

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи застрахователна дейност у нас възлизат на 6.6 милиарда лева към края на юни.

Застрашени ли са пенсионните спестявания в светлината на Brexit?

Те се увеличават с 614 милиона лева, или 10.3% в сравнение с края на юни миналата година и с 342 милиона лева, или 5.5%, спрямо първото тримесечие на годината.

А знаете ли каква част от тези средства се държат в акции?

Справка от отчета на застрахователите, публикуван от БНБ сочи, че основната част от тези средства се държат в активи, различни от акции…

инвестиции

Сред активите на застрахователите преобладават притежаваните ценни книжа, различни от акции, които възлизат на над половината от активите им – 3.26 милиарда лева. Тук ръста е в размер на близо 10% на годишна база.

В депозити, застрахователите държат 756 милиона лева (11.4% от активите), а инвестициите им в акции възлизат на 739.1 милиона лева (11.2% от общите им активи). Инвестициите в акции, бележат понижение като процентен дял от общите активи, след като в края на юни на миналата година са заемали 11.4% от общите активи.

Всъщност трябва да отбележим, че застрахователите у нас не се различават особено много по структура на инвестиции от застрахователните компании извън пределите на страната ни.

Справка сочи, че в САЩ застрахователите са управлявали активи на стойност 5.4 трилиона долара към края на 2012-та година. 68.5% от тези средства са били инвестирани в облигации.

Следващите два най-големи класа са били акциите – с дял от 10.9% от общите активи. Или делът инвестирани в акции на родните застрахователи е доста съпоставим с този в САЩ.

Огромните по размер инвестиции на застрахователите в облигации, може да е свързан със сериозни бъдещи проблеми за тях и техните печалби, в среда на очаквано повишение на лихвите в световен мащаб, което би инициирало понижение в цените на облигациите…

Провери също

студентски заем

Финансовите навици на младите американци

Изследване сочи какви са финансовите навици на американците на възраст между 22 и 35 години. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *