четвъртък , март 30 2017
Начална Страница / Актуални / Застрахователните дружества ги е страх да инвестират в акции

Застрахователните дружества ги е страх да инвестират в акции

Застрахователните дружества в световен мащаб са едни от най-големите институционални инвеститори на фондовите пазари.

Средствата, управлявани от дружествата, извършващи застрахователна дейност у нас възлизат на 6.6 милиарда лева към края на юни.

Застрашени ли са пенсионните спестявания в светлината на Brexit?

Те се увеличават с 614 милиона лева, или 10.3% в сравнение с края на юни миналата година и с 342 милиона лева, или 5.5%, спрямо първото тримесечие на годината.

А знаете ли каква част от тези средства се държат в акции?

Справка от отчета на застрахователите, публикуван от БНБ сочи, че основната част от тези средства се държат в активи, различни от акции…

инвестиции

Сред активите на застрахователите преобладават притежаваните ценни книжа, различни от акции, които възлизат на над половината от активите им – 3.26 милиарда лева. Тук ръста е в размер на близо 10% на годишна база.

В депозити, застрахователите държат 756 милиона лева (11.4% от активите), а инвестициите им в акции възлизат на 739.1 милиона лева (11.2% от общите им активи). Инвестициите в акции, бележат понижение като процентен дял от общите активи, след като в края на юни на миналата година са заемали 11.4% от общите активи.

Всъщност трябва да отбележим, че застрахователите у нас не се различават особено много по структура на инвестиции от застрахователните компании извън пределите на страната ни.

Справка сочи, че в САЩ застрахователите са управлявали активи на стойност 5.4 трилиона долара към края на 2012-та година. 68.5% от тези средства са били инвестирани в облигации.

Следващите два най-големи класа са били акциите – с дял от 10.9% от общите активи. Или делът инвестирани в акции на родните застрахователи е доста съпоставим с този в САЩ.

Огромните по размер инвестиции на застрахователите в облигации, може да е свързан със сериозни бъдещи проблеми за тях и техните печалби, в среда на очаквано повишение на лихвите в световен мащаб, което би инициирало понижение в цените на облигациите…

Провери също

печалба

Бягайте като „дявол от тамян“, когато чуете това от финансовия си консултант

Има някои фрази, които трябва да задействат „червената ви лампа“, когато чуете от „пазарни експерти“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *