неделя , януари 21 2018
Начална Страница / Актуални / Златото 10 000 долара при следващата финансова криза?

Златото 10 000 долара при следващата финансова криза?

Двуцифрена инфлация изглежда нереалистична в близките години. Не е лесно да се променят нагласите на потребителите само с предприемането на монетарни стимули. Със сигурност ще е необходимо време и повече усилия на централните банки, за да се променят настоящите нагласи по отношение на потреблението.

Това, което всички трябва да имат в предвид обаче, че веднъж когато се променят нагласите, може да е трудно инфлацията да бъде ограничена в рамките на 2-3%, каквито са целите на водещите финансови институции по света.

Или казано по друг начин, много е възможно от период на дефлация, през следващото десетилетие да видим доста високи нива на инфлация.

Джим Рикардс: Единствената посока за златото е нагоре

А инфлацията може наистина да излиза от контрол и то много бързо. Свидетелство за това имаме от много случаи в историята. Ако това се случи, то има един актив, който ще се облагодетелства от тази тенденция. И това е златото…

инвестиционни алтернативи

Ключов въпрос е, дали ще се наложи връщането на златния стандарт отново. Това може да се случи при цена на благородния метал от 10 000 долара, и пълен срив на щатската валута.

При евентуален колапс на доверието в централните банки и безпрецедентна обезценка на щатската валута, въвеждането на златния стандарт може да стане наложително, както и единствената възможна опция, според пазарни наблюдатели.

Това се е случвало три пъти в историята през 1914, 1939 и 1971 година. През 1977 година САЩ издава държавни облигации деноминирани в швейцарски франкове, защото никоя страна не иска долари, поне при такива лихви, каквито Фед бе склонен да плаща.

Подобен род кризи се случват традиционно на всеки 30 или 40 години.

През 1998 година Уолстрийт спаси хеджфонд, за да спаси света. През 2008-ма година кризата тръгна от водеща щатска инвестиционна банка. А какво ли ни очаква през 2018-та година?

Всяко следващо спасение на финансови институции става все по-голямо и по-трудно. А как се прави това – с монетарни стимули от централните банки по света.

Ако следващата финансова криза е по-голяма от предходната, то много е възможно опитите на централните банки да не са толкова успешни, колкото предходните. А какво ще означават подобни финансови кризи? Обезценка на долара и разбира се… Инфлация.

В среда на висока инфлация и изключителна обезценка на щатската валута, напълно е възможно златото да достигне нови исторически рекорди, а защо не и психологическата граница от 10 000 долара?

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *