събота , януари 20 2018
Начална Страница / Актуални / Как може да „отиграете“ Фед днес?

Как може да „отиграете“ Фед днес?

Инвеститорските погледи днес безспорно ще са насочени изцяло към Фед и решението на резерва относно лихвите.

Никой не очаква да станем свидетели на повишение след днешното заседание, така че този вариант го изключваме (макар по принципа на фондовите пазари всичко да е възможно).

Вниманието основно ще е насочено към това какво ще каже Йелън, относно бъдещата политика на резерва.

Като най-вероятен сценарий, според експертите, се очаква ръководителят на Фед да намекне за последващо повишение на лихвите до края на годината, но да го обвърже с определени условия.

Йелън може би ще потвърди позицията си, че резервът ще продължи да наблюдава пазара на труда и възстановяването на икономиката отблизо.

Citi: Една суровина ще ви защити по-добре от златото

Друг важен момент е дали ще спомене несигурната външна среда в светлината на „брекзита“, както и потенциалната неяснота във връзка с президентските избори в САЩ.

Ако тя го направи, то пазарните участници могат да станат по-уверени в настоящите си очаквания, че резервът едва ли ще прибегне до увеличаване на лихвите през тази година. Това може да инициира след себе си повишението на щатските индекси до нови рекордни стойности.

Как инвеститорите биха могли да отиграят очакваната волатилност след резултатите?

Един потенциален начин инвеститорите да се възползват от решението на Фед е следния – скъсяване на щатския индекс S&P 500 и удължаване на златото.

Каква е логиката за това?

злато

Ако инвеститорите сметнат, че Фед едва ли ще повиши лихвите, то е възможно да станем свидетели на по-нататъшен ръст за индекса S&P 500, поевтиняване на долара и повишение в цената на златото.

Благородния метал загуби около 8% от върха си, до голяма степен следствие на поскъпването на долара и след очакванията за по-скорошни действия от страна на резерва. Тоест златото може да поскъпне с близо 10%, след затвърждаване на очакванията за още дълго време на ниски лихви, само достигайки до върховете си отпреди два месеца.

Защо потенциалът за поскъпване на златото е неограничен?

В същото време повишение на S&P 500 от 10%, изглежда далеч по-малко вероятно. Или казано по друг начин – при следване на посочената стратегия, инвеститорите могат да загубят по-малко от късия S&P 500, а да спечелят повече от златото.

В другия случай, при който инвеститорите биха решили, че Фед ще прибегне до повишение на лихвите по-скоро от настоящите очаквания, най-вероятно ще станем свидетели на спад на S&P 500, както и спад в цената на златото.

Възможно е обаче, понижението на широкия индекс да е по-значимо, предвид на екстремумните му стойности и факта, че златото вече коригира значително през последните няколко месеца.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *