четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Златото прекъсна тригодишния си спад през 2016 г.

Златото прекъсна тригодишния си спад през 2016 г.

Златото прекъсна тригодишното си понижение и отбеляза повишение от 8% през изминалата вече 2016-та година.

Изключително силно бе повишението на метала през първата половина на миналата година, след което обаче, имаше „прибиране на печалби“ и връщане при благородния метал.

Б. Морис: Бичият пазар при златото все още не е „умрял“

Силните първи шест месеца се предопределиха от връщането на Фед с крачка назад по отношение на лихвите. Впоследствие обаче и след подобряването на състоянието на най-голямата световна икономика и пазара на труда, Фед прибягна до второ повишение на лихвите през декември, като намекна за нови подобни действия през 2017-та година. Това накара инвеститорите, да заемат по-слабо агресивни позиции спрямо метала.

инвестиционни алтернативи

В допълнение, ръстът в цената на метала се предопредели до известна степен и след изненадващия вот във Великобритания за напускане на ЕС.

Дойде изненадващата победа на Доналд Тръмп, която инициира нови рекорди за щатските индекси, поскъпване на долара и съответно спад в цената на жълтия метал. Златото загуби 8% само през ноември, като през декември регистрира 10-месечно дъно.

Златото приключи годината при нива от 1 150.5 долара за унция с незабавна доставка, или повишение от 8.5%. Това бе най-голямото му поскъпване от 2011-та година насам.

„Предвид на факта, че индексът на сините чипове Dow флиртува с психологическата граница от 20 000 пункта, при сравнително спокойна търговия, инвеститорите бягаха от „сигурни активи“, като какъвто се приема златото“, коментира Джефри Сика, президент на Sica Wealth Management. „Въпреки това ние продължаваме с изграждането на златни позиции, защото вярваме, че ще станем свидетели на турболентност през следващата година, която ще предизвика пренасочване на сериозни средства към злато, от страна на инвеститорите“, смята още експертът.

Златото се използва и често, като застраховка срещу геополитически рискове.

Другите благородни метали, също завършиха годината на плюс. Най-добре представящия се актив сред тях, бе паладият, поскъпнал с 21% през изминалата година. Той приключи при нива от 680.75 долара за унция.

Платината добави минимално към стойността си, в първия си годишен ръст през последните четири години, до нива от 898.55 долара за унция. Спредът между паладия и платината, се стесни до най-ниските си нива от 15 години насам, или 141 долара през декември.

Среброто приключи годината с повишение от 15%.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *