четвъртък , януари 18 2018
Начална Страница / Актуални / Закърбърг – благословията и проклятието за инвеститорите във Facebook

Закърбърг – благословията и проклятието за инвеститорите във Facebook

Силните компании имат силни лидери и перфектен мениджмънт. До този момент инвеститорите в най-голямата социална мрежа Facebook, не могат да се оплакват от действията на нейния създател и ръководиел – Марк Закърбърг.

Закърбърг правилно прогнозира трендовете и бъдещето на рекламата, в лицето на мобилните приложения, като направи ключови покупки, позволили на социалната мрежа да се наложи като глобален лидер в мобилните реклами.

Покупките му включваха компании като Instagrem и WhatsApp, които дори срещнаха сериозни критики от експерти в началото.

Вижте още: Закърбърг доказа, че който се смее последен, се смее най-добре

mark-zack

И все пак, може ли една толкова голяма вече компания, да разчита на гения само на един единствен човек?

“На практика инвеститорите обвързват цялото бъдеще на инвестицията си с гения на един човек. Но дори и най-великите умове, понякога правят грешки“, коментира Чарлс Елсън, директор на университета John L. Weinberg Center for Corporate Governance, цитиран от CNBC.

Вижте още: Как да станете следващия Марк Закърбърг?

През април на миналата година, Закърбърг обяви, че новата структура на капитала ще му позволи да съдейства на Facebook „да продължи да гради за дългосрочното си бъдеще“.

Капиталовата структура, позволява на Закърбърг да продава акциите си без право на глас и да запазва тези с право на глас клас „А“ и „В“, като по този начин ще запазва контрола си върху компанията.

Елсън обаче припомня, че „правото на глас“, което е изконно на инвеститорите, им позволява да контролират притежаваната от тях компания, както и възможността да променят мениджмънта, ако не са доволни от посоката й на развитие.

Провери също

най-скъпа картина

Някои от най-скъпите неща в света

Някои стоки определяме като скъпи, а други са с цени, които направо не можем да …